Σε «1.000 και πάνω», αυξήθηκε ο αριθμός των κατοίκων της Καλιφόρνιας που αγνοούνται μετά τη δασική πυρκαγιά που προκάλεσε τεράστια καταστροφή. Οι αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι εντοπίστηκαν τα λείψανα άλλων οκτώ θυμάτων, με αποτέλεσμα ο — ακόμη προσωρινός — απολογισμός των νεκρών στην Κομητεία Μπιούτ να αυξηθεί στους 71.

Ads

Στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας, η λεγόμενη Woolsey Fire κατέκαψε πάνω από 400.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του γνωστού θέρετρου Μαλιμπού, όπου συχνάζουν διασημότητες, και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Ο απολογισμός των πυρκαγιών σε όλη την Πολιτεία έχει φθάσει, κατά συνέπεια, τους τουλάχιστον 74 από την περασμένη Πέμπτη.

Εξαιτίας της τοξικότητας από τον καπνό, έκλεισαν τα δημόσια σχολεία και στο Σαν Φρανσίσκο. Ο δείκτης ποιότητας αέρα αυξήθηκε σε 271, συγκρίσιμος με το Μπαγκλαντές και την Καλκούτα της Ινδίας. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας συνιστά στους κατοίκους «παραμονή κατ’ οίκον αποφεύγοντας την έκθεση στην ατμόσφαιρα». Πέπλο τοξικής ομίχλης περιβάλλει την περιοχή καλύπτοντας τη Γέφυρα της Χρυσής Πύλης.

Στην Καλιφόρνια αναμένεται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, 10 μέρες μετά την φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας, η οποία ξέσπασε την 8η Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στο Fox News πριν από την επίσκεψή του, ο Τραμπ ζήτησε καλύτερη διαχείριση των δασών της Καλιφόρνιας, ωστόσο αναγνώρισε ότι η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συνέβαλε «λίγο» στις πυρκαγιές.

Ο αριθμός των αγνοουμένων, που πιθανόν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που σώθηκαν από τις φλόγες και δεν ξέρουν πως έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι, αυξήθηκε από τους 631 την Πέμπτη στους 1.011, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ, ο Κόρι Χόνι, επισημαίνοντας πάντως ότι «οι πληροφορίες είναι ανεπεξέργαστα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα ο κατάλογος να περιέχει διπλές καταχωρίσεις.»

Η γιγαντιαία δασική πυρκαγιά, που απέχει πολύ από το να έχει τεθεί υπό έλεγχο — την Παρασκευή είχε ελεγχθεί κατά το 45%. Απανθράκωσε σχεδόν 10.000 σπίτια και άλλα κτίρια και 550.000 στρέμματα γης.

Στα δεινά των πυρόπληκτων προστέθηκαν κρούσματα του εξαιρετικά μεταδοτικού νορβιοϊού σε πολλά καταφύγια. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι 41 άτομα είχαν αρρωστήσει από εμετό και διάρροια από το βράδυ της Τετάρτης και 25 νοσηλεύονται.

Ενώ η αιτία της Καταστροφής της Καταστροφής βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα, πυρόπληκτοι κατέθεσαν αγωγή για εγκληματική αμέλεια εναντίον της τοπικής εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής, PG & E.