Φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική ή θεσμική. Πρώτης τάξης παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η βία πλήττει παγκοσμίως τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες ανά την υφήλιο έχει κακοποιηθεί, έχει υποστεί ξυλοδαρμό, έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση ή έχει υποβληθεί σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η βία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ή αναπηρίας για τις γυναίκες από 15 έως 44 ετών.
 
Το φαινόμενο αγγίζει τόσο τις γυναίκες που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και τις γυναίκες των αναπτυγμένων χωρών. Η βία μπορεί να εκδηλωθεί παντού: σε κάθε περιοχή, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε κουλτούρα.
 
Μπορεί να διαπραχθεί μέσα στην οικογένεια, ή στο πλαίσιο συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, ή πάλι να ασκηθεί στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων που πλήττουν μία χώρα. Ο βιασμός έχει μεταβληθεί σε ένα πραγματικό «όπλο πολέμου».
 
Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έχει καθορίσει πέντε διαφορετικές μορφές βίας:
 

  • Φυσική βία
  • Σεξουαλική βία (βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση)
  • Ψυχολογική βία
  • Οικονομική και κοινωνική βία (πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην εργασία)
  • Επιζήμιες παραδοσιακές πρακτικές (γεννητικός ακρωτηριασμός, γάμος με εξαναγκασμό, επιλεκτική έκτρωση) 

Σιωπηλά θύματα

Η βία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, σοβαρού τραυματισμού ή αυτοκτονίας. Επιπλέον, ο στιγματισμός περιβάλλει συχνά τα θύματα ενώ αισθάνονται ντροπή, κυρίως όταν η βία που έχουν υποστεί έχει σεξουαλικό χαρακτήρα. Οι γυναίκες αυτές τότε συχνά αποκλείονται από την κοινότητά τους και μερικές φορές μάλιστα, από την ίδια τους την οικογένεια. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, πολλές είναι εκείνες που τηρούν σιωπή για τις κακοποιήσεις που βιώνουν.
 
Μέριμνα για τα θύματα
 
Η παροχή φροντίδας είναι η πρωταρχική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα τόσο ευάλωτο και περίπλοκο περιβάλλον, η ιατρική περίθαλψη είναι ουσιαστική, αλλά δεν επαρκεί. Οι γυναίκες που έχουν πληγεί από τη βία πρέπει να επωφεληθούν μιας γενικότερης μέριμνας, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα φιλική υποδοχή, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια και υποστήριξη για την ομαλή επανένταξή τους.
 
Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται στενά με τοπικές οργανώσεις με στόχο να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα, προσφέροντας σε κάθε  γυναίκα-θύμα τη δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης θεραπείας και ανάρρωσης.
 
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
 
Παρεμβαίνοντας στο ιδιαίτερο πλαίσιο της μάχης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, οι ΓτΚ παρεμβαίνουν σε συνεργασία με τοπικές αρχές και οργανώσεις. Εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης, παρεμβαίνουν με δράσεις για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων αλλά ταυτόχρονα ασκούν διπλωματικές πιέσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
 
Χάρη σε αυτές τις διαφορετικές δράσεις, οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των, την αυτονομία αλλά και τη δυνατότητα να αγωνιστούν οι ίδιοι ενάντια στη βία κατά των γυναικών.
 
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
 
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
 
Συμπληρώνοντας 22 χρόνια συνεχούς δράσης το 2012, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Τανζανία, την Αλγερία κ.α.
 
Στο πεδίο των αποστολών, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.