Ούτε σαν υπόνοια δεν είχε περάσει από το μυαλό των Δημοκρατικών ότι μπορεί να χάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το κόμμα όμως αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα. Τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει και με ποιον;

Ads

Ήταν απολύτως σίγουροι. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ ανήκαν στο κόμμα των Δημοκρατικών και την Χίλαρι Κλίντον. Προετοιμάζονταν ώστε να τοποθετηθεί πρόεδρος στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) που θα ήταν φίλα προσκείμενος. Συζητούσαν ακόμα και για την ενδεχόμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τώρα όμως όλα άλλαξαν και Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καμία επιρροή σε δημοτικό επίπεδο» γράφει ο Τζιμ Νέβελ στο αριστερό περιοδικό Slate. Το κόμμα είναι διαιρεμένο σε μια αριστερή πτέρυγα υπό τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το χρίσμα, και από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Χίλαρι Κλίντον και το παλιό κατεστημένο του κόμματος. Και αυτό το παλιό κατεστημένο δεν το ήθελε πλέον ο κόσμος. Ακόμα και εάν η Κλίντον κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους. «Το πολιτικό κατεστημένο γελοιοποιήθηκε και έχει τελειώσει» γράφει ο Νέβελ.

Αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτική

Οι εκλογές ήταν όμως και μια αποδοκιμασία για τον Μπάρακ Ομπάμα. Μπορεί τα ποσοστά δημοφιλίας του να ήταν υψηλά και να έφθαναν το 50%, ωστόσο το άλλο 50% δεν ενέκρινε την πολιτική του και δεν ήθελε τη συνέχισή της, τουλάχιστον όχι μέσω της Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Και τώρα ποια είναι η εναλλακτική για τους Δημοκρατικούς; Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να αλλάξουν πρόσωπα αλλά και το πρόγραμμά τους. Το 2018 θα γίνουν νέες εκλογές στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Και εκεί έχουν πολλά να χάσουν. Εάν πάντως οι Δημοκρατικοί ποντάρουν στην απογοήτευση και τη φθορά που θα υπάρχει από την μέχρι τότε διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να δράσουν γρήγορα.

Θα πρέπει να φτιάξουν ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να κερδίσουν του λευκούς, χωρίς όμως να χάσουν τις μειονότητες. Όσο για τα πρόσωπα δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Κάποιοι θέλουν την Μισέλ Ομπάμα να παίζει στο μέλλον ένα σημαντικό ρόλο. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν πράγματι θα έχει τη διάθεση να αναλάβει τέτοια καθήκοντα.

Το κόμμα πάντως χρειάζεται νέα και ικανά πρόσωπα, όπως ίσως την δήμαρχο της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόουλινκς Μπλέικ ή τον αφροαμερικανό Γερουσιαστή στο Νιου Τζέρσι Κόρει Μπούκερ. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει.

Πηγή: Deutsche Welle