Ως «σκλάβους του σεξ» πωλούν παιδιά που έχουν απαγάγει στο Ιράκ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS). Την ίδια ώρα σκοτώνουν νέους σταυρώνοντάς τους ή θάβοντάς τους ζωντανούς. Ακόμη και παιδιά με διανοητικά προβλήματα χρησιμοποιούνται ως βομβιστές αυτοκτονίας. Τα στοιχεία που προκαλούν φρίκη φέρνει στο φως η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.
 

Ads

Νεαρά αγόρια κάτω των 18 ετών χρησιμοποιούνται  ολοένα και περισσότερο ως βομβιστές αυτοκτονίας, ως πληροφοριοδότες ή ανθρώπινες ασπίδες για να «προστατεύσουν» εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους από τις αεροπορικές επιδρομές.
 
«Πραγματικά, ανησυχούμε βαθιά για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αυτών των παιδιών, ιδίως εκείνων που προέρχονται από μειονότητες και όχι μόνο» τόνισε η Ρενάτε Γουίντερ σε συνέντευξη Τύπου.
 
Θύματα των τζιχαντιστών πέφτουν αδιακρίτως παιδιά της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, παιδιά από χριστιανικές κοινότητες, ακόμη και ανήλικοι σιίτες και σουνίτες.
 
«Είχαμε αναφορές ότι παιδιά, ιδίως παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα, χρησιμοποιήθηκαν ως βομβιστές αυτοκτονίας, πιθανότατα χωρίς ούτε καν να καταλαβαίνουν τι έκαναν. Ένα βίντεο (που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο) έδειχνε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, περίπου οκτώ ετών ή και μικρότερα, να εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες» σημείωσε η Γουίντερ.
 
Η Επιτροπή, που εξέτασε για πρώτη φορά από το 1998 την κατάσταση όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών στο Ιράκ, έκανε λόγο για «συστηματικές εκτελέσεις παιδιών που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, πολλές περιπτώσεις μαζικής εκτέλεσης αγοριών αλλά και αναφορές για αποκεφαλισμούς και σταυρώσεις παιδιών ή ακόμη και παιδιά που τα έθαψαν ζωντανά».
 
Το Ισλαμικό Κράτος διαπράττει επίσης «συστηματική σεξουαλική βία», καθώς «απαγάγει παιδιά και τα μετατρέπει σε σκλάβους του σεξ». «Παιδιά από μειονότητες έχουν αιχμαλωτιστεί σε πολλές περιοχές […] πουλήθηκαν στις αγορές αφού τους κόλλησαν επάνω τους καρτελάκια με την τιμή τους, τα πούλησαν σαν σκλάβους» κατήγγειλε η Γουίντερ.