Περίπου 400 μισθοφόροι της εταιρείας πολέμου Blackwater φέρονται να δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των στρατιωτών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND).

Οι μισθοφόροι της Blackwater έχουν μάλιστα και ενισχυμένο ρόλο καθώς φέρονται να συντονίζουν και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιος έχει συνάψει τη συμφωνία με την εταιρεία πολέμου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα κατήγγειλε τη δράση αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, ο Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε κατηγορηματικά.

Η ίδια εφημερίδα πριν από μια εβδομάδα είχε αποκαλύψει και τη συμμετοχή της CIA στην Ουκρανία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρέχουν συμβουλές στις αντίστοιχες ουκρανικές ώστε  «να εγκατασταθεί ένας μηχανισμός αποτελεσματικής ασφαλείας».

Ads

Τον περασμένο Μάρτιο είχαν έρθει στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία εμφανίζονται μισθοφόροι στο Ντόνετσκ εναντίον μιας φιλορωσικής διαδήλωσης. Οι μισθοφόροι εξαφανίστηκαν μόλις έγιναν αντιληπτοί από το πλήθος που άρχιζε να φωνάζει «μισθοφόροι» και «BlackWater». Σημειώνεται πως η εταιρεία πολέμου λόγω της δράσης της έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές το όνομά της, και πλέον ονομάζεται Academi.