Τέσσερις μήνες μετά την απαγωγή των 43 φοιτητών που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και πυροδότησε πολιτική κρίση στο Μεξικό, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακήρυξε τους απαχθέντες κι επίσημα νεκρούς, εγείροντας νέο γύρο αντιδράσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα των επίσημων αρχών, καρτέλ ναρκωτικών δολοφόνησε τους 43 νέους επειδή θεώρησαν ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Δεν δέχονται το πόρισμα οι γονείς που κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Ads

«Tα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, μας επιτρέπουν να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι φοιτητές απήχθησαν και δολοφονήθηκαν. Στη συνέχεια αποτέφρωσαν τις σορούς τους και τις έριξαν στον ποταμό Ρίο Σαν Χουάν», ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο.

Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της Δικαιοσύνης του Μεξικό, ο συλληφθείς για την υπόθεση Φελίπε Ροντρίγκες, που είναι μέλος της συμμορίας Γκερέρος Ουνίδος, ομολόγησε ότι πήρε εντολή από ένα από τα αφεντικά του να εκτελέσει τους 43 φοιτητές, οι οποίοι σπούδαζαν σε παιδαγωγική ακαδημία της περιοχής.

Τα μέλη της συμμορίας μάλιστα φρόντισαν να σβήσουν κάθε ίχνος του εγκλήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί οι σοροί που να πιστοποιούν τα όσα ανακοινώθηκαν, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δολοφόνοι των φοιτητών έκαψαν τις σορούς τους επί ώρες και σκόρπισαν την τέφρα τους. Σημειώνεται πως μόλις μία σορός έχει ταυτοποιηθεί.

Ads

Η εξαφάνιση των φοιτητών την 26η Σεπτεμβρίου έχει πυροδοτήσει μία σημαντική πολιτική κρίση στη χώρα, φέρνοντας στην επιφάνεια τη διαφθορά που την ταλανίζει αλλά και τους στενούς δεσμούς ανάμεσα σε πολιτική, στρατό, αστυνομία και  οργανωμένο έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την επίσημη έρευνα διαφθαρμένοι αστυνομικοί φέρονται να είναι αυτοί που παρέδωσαν τα νεαρά παιδιά στους εκτελεστές της Γκερέρος Ουνίδος, υποθέτωντας ότι είναι μέλη του αντίπαλου καρτέλ ναρκωτικών γνωστό με την ονομασία Λος Ρόχος. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο δήμαρχος της Ιγκουάλα όπου συνέβη το περιστατικό, όσο και η σύζυγός του συνελήφθησαν ως οι δύο βασικοί ύποπτοι, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Οργισμένες διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει στη χώρα, που πήραν αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Οι γονείς των 43 φοιτητών αντέδρασαν εκ νέου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση πριν αυτή διαλευκανθεί.