Και από την χώρα μας πέρασε ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, τον χειμώνα του 2016.

Ads

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Μπρέντον Τάραντ χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι και πάλι πίσω.

Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν ότι πέρασε όντως από το αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά ψάχνουν να δουν αν έμεινε και σε κάποια ελληνική πόλη, καθώς οι λέξεις “τουρκοφάγος” και “λεπάντο” (κόλπος του Λεπάντο), δείχνουν ότι μελετούσε την ιστορία και τους χριστιανικούς πολιτισμούς.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, ο μακελάρης συνήθιζε να ταξιδεύει και με λεωφορείο, όπως ταξίδεψε στα Βαλκάνια και έτσι αναζητούν τα ίχνη του και σε ελληνικές πόλεις.

Ads

Έρευνα για τα ταξίδια του στα Βαλκάνια

Έρευνα σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέναν Τάραντ, στη Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελείς της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Ο ακροδεξιός Τάραντ είχε επισκεφτεί τη Βουλγαρία 9 με 15 Νοεμβρίου του 2018, λέγοντας πως είχε σκοπό να επισκεφτεί ιστορικά μνημεία και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Σοτίρ Τσατσάροφ. Σημειώνεται επίσης πως τέσσερα ονόματα Σέρβων που αγωνίστηκαν κατά της κυριαρχίας των Οθωμανών στα Βαλκάνια, γραμμένα στο κυριλλικό αλφάβητο, φαίνονται επίσης στα όπλα του δράστη, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο άντρας έφθασε στη Σόφια από το Ντουμπάι στις 9 Νοεμβρίου και νοίκιασε ένα αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα. Έφυγε στις 15 Νοεμβρίου σε μια πτήση με προορισμό το Βουκουρέστι, όπου νοίκιασε αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Τσατσάροφ. Ο Αυστραλός πραγματοποίησε επίσης μια σύντομη επίσκεψη στα Βαλκάνια από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ταξιδεύοντας με λεωφορεία σε όλη τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η Βουλγαρία δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις αρχές στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για το ζήτημα.

Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως είχε επισκεφτεί και την Τουρκία, στην οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος στο μανιφέστο του μίσους του. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.