Οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, οι Ισπανοί στέλνουν όμως την ακροδεξιά στη Βουλή. Όπως διαφαινόταν και το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του στο Ευρωκοινοβούλιο, καταλαμβάνοντας 4 ως 5 έδρες.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες (από τις 54 της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox καταλαμβάνει 4 με 5 έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση. Το ποσοστό του Vox εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6-8%, σημαντικά μικρότερο δηλαδή από το 10% που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos (Πολίτες) καταγράφει επίσης σημαντική άνοδο και θα εκπροσωπηθεί στο νέο ευρωκοινοβούλιο με οκτώ βουλευτές, από δύο που είχε μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με το έξιτ πολ του GAD3.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, θα χάσει 4-5 έδρες από τις 16 που είχε μέχρι σήμερα.

Ads

Οι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται και οι δύο, όμως παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα αν θα επικυρωθεί η εκλογή τους. Ο πρώτος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και αν επιστρέψει στην Ισπανία μπορεί να συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δεύτερος βρίσκεται ήδη στη φυλακή και δικάζεται για την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι Ισπανοί ψήφιζαν σήμερα και για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σημαντικό ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές ξεπέρασε το 49%, ήταν δηλαδή κατά 15 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που συνήθως κινητοποιούν τους ψηφοφόρους.