Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ κατόρθωσε να εκλεγεί την Τρίτη στην ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό των ρεπουμπλικάνων.

Ο δημοκρατικός Νταγκ Τζόουνς νίκησε τον υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή Ρόι Μουρ που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1970 και στον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρείχε κάλυψη. 

Ο Τζόουνς επικράτησε του Μουρ έπειτα από μια άκρως τοξική προεκλογική εκστρατεία, που αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της Αμερικής και τελικά οδήγησε το κυβερνών κόμμα να απολέσει μια πολύτιμη έδρα στην άνω Βουλή του Κογκρέσου. O Νταγκ Τζόουνς συγκέντρωσε το 49,5% των ψήφων έναντι 48,8% του Ρόι Μουρ.

Η ήττα αφορά και προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος απαίτησε από τους υποστηρικτές του να επιδείξουν την αφοσίωσή τους προς το πρόσωπό του και να ταχθούν υπέρ ενός υποψηφίου που θα συνέβαλε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχόταν προεκλογικά. «Ψηφίστε τον Ρόι Μουρ!» είχε γράψει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, το πρωί της Τρίτης.

Στην Πολιτεία της Αλαμπάμα είχε να εκλεγεί δημοκρατικός γερουσιαστής από το 1992.

«Ευχαριστώ την Αλαμπάμα!», έγραψε ο 63χρονος Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, που απέκτησε φήμη διότι είχε επιτύχει την καταδίκη μελών της Κου Κλουξ Κλαν που είχαν πυρπολήσει μια εκκλησία αφροαμερικανών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα κορίτσια.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ που βλέπει πλέον τα περιθώρια ελιγμών του κόμματός του στη Γερουσία να περιορίζονται ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία του γίνεται πια οριακή (51-49), εξέφρασε μέσω Twitter «συγχαρητήρια» στον Τζόουνς, πρόσθεσε πως «μια νίκη είναι μια νίκη», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «οι ρεπουμπλικάνοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτή την έδρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διότι η πολιτική σύγκρουση «δεν τελειώνει ποτέ!».

Για έναν «θρίαμβο της αξιοπρέπειας επί των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, της ακεραιότητας επί του τραμπισμού» έκανε λόγο ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, προσθέτοντας ότι η Αλαμπάμα ψήφισε υπέρ «της ελπίδας» και ότι ο Τραμπ είχε ταχθεί «στο πλευρό ενός φερόμενου δράστη σεξουαλικών επιθέσεων με θύματα παιδιά, που ήθελε να γυρίσει την Αμερική προς τα πίσω».

Οι ρεπουμπλικάνοι «δεν μπορούν να υποδύονται ότι είναι το κόμμα των οικογενειακών αξιών όταν αποδέχονται (ως υποψήφιους) τόσο ποταπούς άνδρες», είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Περέζ.

«Αν οι δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν στην Αλαμπάμα, μπορούμε, και οφείλουμε, να αγωνιστούμε παντού», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

Η νίκη του Νταγκ Τζόουνς προστίθεται σε μια σειρά νικών δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες σε τοπικές αναμετρήσεις στη χώρα.