Μήνυσε σε βάρος των παραγωγών του «Innocence of Muslims» και του YouTube υπέβαλε την Τετάρτη ηθοποιός που εμφανίστηκε στην ταινία, δηλώνοντας πως την εξαπάτησαν. Η ταινία, που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις οργής στον μουσουλμανικό κόσμο
 

Ads

Όπως γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times, η συμμετοχή της ηθοποιού στην ταινία έχει προκαλέσει απειλή κατά της ζωής της. Η Γκαρσία ισχυρίζεται, ότι μετά τη συμμετοχή της στην ταινία έχει δεχτεί αξιόπιστες απειλές για τη ζωή της, ενώ έχασε τη δουλειά της λόγω της ανησυχίας που την έχει καταβάλει ότι είναι πιθανός στόχος.
 
Η μήνυση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες από την Σίντι Λι Γκαρσία αφορά απάτη, συκοφαντία και εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.
 
Ο δικηγόρος της ηθοποιού, που δήλωσε ότι «αφορά ζήτημα εισβολής στην ιδιωτική ζωή», αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει την αφαίρεση της ταινίας από το You Tube.
 
Η ηθοποιός στη μήνυση της ισχυρίστηκε ότι ο σκηνοθέτης, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε ανήκει σε ριζοσπαστική Κοπτική Χριστιανική ομάδα και ονομάζεται Νακούλα Μπασελί Νακούλα, την εξαπάτησε λέγοντας της ότι έκανε μια ταινία περιπέτειας για τους αρχαίους Αιγύπτιους.
 
Η Γκαρσία εμφανίζεται σε πολλές σκηνές στην ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ο προφήτης Μωάμεθ φαίνεται να κάνει στοματικό σεξ.
 
Ζητούν παγκόσμιο νόμο περί βλασφημίας
 
Στο μεταξύ, μετά και το σάλο που προκάλεσε σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο η επίμαχη ταινία, αλλά και η δημοσίευση σχεδίων σε γαλλικό περιοδικό, που σατιρίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, μια από τις κορυφαίες ισλαμικές οργανώσεις, ο Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), επισημοποίησε την Τετάρτη την πρόθεση να δρομολογήσει εκ νέου τις μακροχρόνιες προσπάθειες, ώστε να καταστεί η θρησκευτική προσβολή, διεθνές ποινικό αδίκημα.
 
Η θέση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει την αποδοχή από τις δυτικές χώρες, οι οποίες μάλιστα ζητούν από ισλαμικά κράτη, όπως το Πακιστάν, να καταργήσουν το νόμο περί βλασφημίας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη θανατική ποινή.
 
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να «βγει από κρυψώνα της δικαιολογίας περί ελευθερίας της έκφρασης», σχόλιο που αφορά τα επιχειρήματα της Δύσης πάνω στα οποία οι δυτικές χώρες βασίζονται και αρνούνται εδώ και μια δεκαετία να αποδεχτούν την πρόταση των Ισλαμιστών.
 
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OIC, η οποία αριθμεί 57 μέλη με έδρα στη Σαουδική Αραβία, σημειώνει ότι «η αυξανόμενη μισαλλοδοξία εναντίον των Μουσουλμάνων πρέπει να ελεγχθεί» και ζήτησε «έναν διεθνή κώδικα δεοντολογίας για τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να απαγορευθεί η διάδοση του υλικού υποκίνησης της μισαλλοδοξίας».
 
Οι δυτικές χώρες έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι σε αντίθεση με τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης και ακόμη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε προσχώματα όσον αφορά την ακαδημαϊκή έρευνα.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε σήμερα «σκανδαλώδη και αισχρή» την ταινία, τονίζοντας πως η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, με την προϋπόθεση ότι δεν πλήττει τις πεποιθήσεις και τις αξίες των άλλων.