Ένας ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της κεντρικής Χιλής αναστάτωσε την πρωτεύουσα Σαντιάγκο. Αρχικά καταγράφηκε στα 7,1 Ρίχτερ, ωστόσο, αργότερα υποβαθμίστηκε στα 6,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). 

Ads

Σύμφωνα με εκτίμηση των υπηρεσιών επείγουσας ανάγκης της χώρας, δεν φαίνεται να σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι.

Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα και προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες εταιρείες να διακόψουν την λειτουργία τους προσωρινά για λόγους ασφαλείας. Επίσης για αρκετή ώρα έπεσαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 

image

Ads

Πάντως οι χιλιανές αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 97 χλμ δυτικά του Σαντιάγο, φοβούμενοι τσουνάμι. Η εκκένωση έγινε χωρίς πανικό αλλά το Κέντρο Προειδοποίησης ανέφερε ότι υπήρξαν μόνο μικρά κύματα τσουνάμι περίπου 15 εκατοστών.

image

Τουλάχιστον δύο μετασεισμικές δονήσεις 5,0 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν στο ίδιο σημείο και έγιναν επίσης αισθητοί στο Σαντιάγο.

Ο βασικός σεισμός είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαράσο, και εστιακό βάθος 25 χλμ υπό τον βυθό (αρχικά είχε προσδιοριστεί ως 10 χλμ υπό τον βυθό) και έγινε αισθητός στην Αργεντινή, από την άλλη πλευρά της οροσειράς των Άνδεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μάριο Φερνάντες είπε ότι υπήρξαν μερικές κατολισθήσεις αλλά «γενικά η κατάσταση είναι αρκετά κανονική, δεδομένης της έντασης του σεισμού». Οι αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί στη Χιλή περιορίζουν τις ζημιές στα κτίριά της.

Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό», μια περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 2010 ένας σεισμός 8,8 βαθμών στη νοτιοκεντρική Χιλή ισοπέδωσε τις παράλιες πόλεις μέσω τσουνάμι και ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων. Είναι ο έκτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ ο μεγαλύτερος στην ιστορία – ισχύος 9,5 βαθμών, το 1960 – επίσης καταγράφηκε στη Χιλή.