Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Ντόνετσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για επίθεση που δέχτηκε στα σύνορα με τη Ρωσία κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο στρατιώτες. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έχει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές. 

Ads

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως η έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κοντά σε εργοστάσιο χημικών που παράγει κυρίως εκρηκτικά. Στην περιοχή, κοντά στο αεροδρόμιο, οι μάχες παρά την εκεχειρία της 5ης Σεπτεμβρίου μαίνονται και το σημείο δεν είναι προσβάσιμο. Άλλες πηγές ανέφεραν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κτίριο, όπου ηγέτες των αποσχιστών είχαν συνάντηση. 

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως απώθησε δύο επιθέσεις στη επαρχία του Λουχάνσκ. Η μία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, σημειώθηκε στην πόλη Σμιλέ και η δεύτερη στον μεθοριακό σταθμό Κράνσα Ταλίβκα, κοντά στα ρωσικά σύνορα, από ομάδα η οποία προήλθε από τη ρωσική πλευρά. Από την τελευταία επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Αντρίι Λισένκο.

Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως έχει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και από τους φιλορώσους αποσχιστές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαζικές εκτελέσεις έχουν διεξαχθεί τόσο από φιλορώσους αποσχιστές όσο και από τις δυνάμεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία», ωστόσο είναι δύσκολη η εκτίμηση της ακριβούς διάστασής τους, τόνισε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Τζον Νταλχούιζεν.

Ads