Στον κλοιό των αγορών βρίσκονται πλέον η Ισπανία και η Ιταλία. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν την Πέμπτη στο ιλιγγιώδες 7%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Moody’s και παρά την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Η Ιταλία, πάλι, εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης από την Ισπανία, σημείωσε σήμερα, κατά τη δημοπρασία ομολόγων, μεγάλη αύξηση στο κόστος κρατικού δανεισμού της. Σε αυτό το πλαίσιο ανησυχίας, συναντώνται  στη Ρώμη, Μάριο Μόντι και Φρανσουά Ολάντ.
 

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 23,4 μονάδες βάσης στο 7,01%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 5,15%.
 
Χθες, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το ισπανικό αξιόχρεο κατά τρεις βαθμίδες σε Baa3 από A3. Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.
 
«Οι αγορές ομολόγων μάς λένε ότι δεν έχουν πεισθεί από πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και πιστεύουν ότι το επόμενο βήμα είναι ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει δάνειο για την εξυγίανση και των δημόσιων οικονομικών της», υποστήριξε στο Bloomberg το στέλεχος της AX Markets Μαρκ Μπάρτον.
 
Μεγάλη αύξηση σημείωσε την Πέμπτη, κατά τη δημοπρασία ομολόγων, και το κόστος κρατικού δανεισμού της Ιταλίας. Από τη διάθεση 3ετών, 5ετών και 8ετών ομολόγων, η χώρα άντλησε συνολικά ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ζητούσε.
 
Στα 3ετή ομόλογα, από τα οποία άντλησε 3 δισ. ευρώ, το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 5,30% από 3,91% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 14 Μαΐου. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο που έχει πληρώσει η Ιταλία για 3ετλή ομόλογα από τον περασμένο Δεκέμβριο.,
 
Η ζήτηση καλύφθηκε κατά 1,6 φορές, οριακά υψηλότερα από τον Μάιο.
 
Ανησυχητική άνοδο καταγράφει και το ιταλικό spread που διευρύνεται στις 483 μονάδες βάσης, καταγράφοντας υψηλό 5 μηνών.

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.948,584 δισ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος στην Ιταλία τον Απρίλιο φέτος. Το Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε σε 1.946 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το τέλος του 2012, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 50,709 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας.
 
«Πλησιάζουμε με ταχύτητα στο σημείο που τόσο η Ιταλία όσο και η Ιταλία πρέπει να βγουν από τις αγορές», δήλωσε στο Reuters o Gary Jenkins, διευθυντής της Swordfish Research.
 
Κομισιόν: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τις αγορές
 
Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s, ο Αμαντέου Αλταφάζ παρατήρησε ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών ανακτάται σταδιακά». «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εξαρτάται από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές.
 
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις αντιδράσεις είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Ισπανία έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα μέτωπα, σε συνδυασμό με τη στήριξη των εταίρων της.

ΔΝΤ: Κανένα σχέδιο για στήριξη της Ισπανίας
 
«Δεν υπάρχει αίτημα της Ισπανίας για οικονομική ενίσχυση στο ΔΝΤ ούτε σχέδιο στο ΔΝΤ για μια βοήθεια αυτού του είδους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ιδρύματος Τζέρι Ράις. Παράλληλα, τόνισε είναι «σημαντικό ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιείται».
 
Συνάντηση Ολάντ – Μόντι
 
Στη Ρώμη για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μάριο Μόντι θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ, έξι ημέρες πριν υποδεχθεί ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για μία «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Η συνάντηση έρχεται με φόντο τη συμφωνία διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωζώνη και τις ανήσυχες αγορές που στρέφουν το βλέμμα τους στην Ιταλία, καθώς φοβούνται μετάδοση της κρίσης από την Ισπανία.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνάντηση αποτελεί μια κίνηση διαφοροποίησης από το σχήμα του  γαλλο-γερμανικού διδύμου στην αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Μόντι και Ολάντ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ολάντ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο τη Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ακολουθήσει επίσης συνέντευξη Τύπου και δείπνο στο Κιρινάλιο.

Ads