«Το Παρίσι θα είναι πιστός σύμμαχος της Κούβας». Αυτό δήλωσε από την πρωτεύουσα της Κούβας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντηση που είχε τόσο με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο και τον αδερφό του και νυν πρόεδρο Ραούλ.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως είχε «μια άνετη συζήτηση» με τον Φιντέλ Κάστρο, λέγοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος ήταν καταβεβλημένος.

Ο Ολάντ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αβάνα πλαισιωμένος από μεγάλη ομάδα στελεχών για ενίσχυση των οικονομικών και διπλωματικών διμερών σχέσεων. Συγκεκριμένα, τον Ολάντ συνοδεύουν στην περιοδεία του στην Καραϊβική διοικητικά στελέχη μεγάλων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το εμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχειακά και τις τηλεπικοινωνίες.

«Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στο άνοιγμα της Κούβας και θα συνδράμει στην άρση κάθε μέτρου που έχει πλήξει τόσο σοβαρα την κουβανική ανάπτυξη», είπε ο Ολάντ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. «Θα είμαστε πιστός σύμμαχος της χώρας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πολλές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, επιχειρούν «άνοιγμα» προς την Κούβα, μετά και την ιστορική επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον-Αβάνας.

Ads