Ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (σσ. γνωστός και ως «ΑΜΛΟ» στην πατρίδα του) κατήγαγε ευρεία νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική επιτυχία για τη μεξικανική αριστερά, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο από μέρους των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ads

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξασφάλισε από το 53% ως το 53,8% των ψήφων, ανακοίνωσε το μεξικανικό Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE), η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο Λορένσο Κόρντοβα, πρόεδρος του INE, πρόσθεσε ότι ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, ο κυριότερος αντίπαλος του Λόπες Ομπραδόρ, συγκέντρωσε από το 22,1% ως το 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), πιστώθηκε από το 15,7% ως το 16,3% των ψήφων.

Είναι ο Λόπες Ομπραδόρ «αυτός που εξασφάλισε την πλειοψηφία», παραδέχθηκε ο Μιντ, εμφανώς συγκινημένος, από την έδρα του κόμματος που τον επέλεξε, ήδη λίγη ώρα αφότου τα έξιτ πολ υπέδειξαν τη νίκη του κεντροαριστερού υποψηφίου. «Για το καλό του Μεξικού, του εύχομαι κάθε επιτυχία», πρόσθεσε. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ανάγια, μπροστά στους υποστηρικτές του, αναγνώρισε την ήττα του, είπε πως ο λαός «ήθελε αλλαγή» κι έκανε λόγο περί «θριάμβου» της μεξικανικής αριστεράς, ευχόμενος επίσης καλή επιτυχία στον Λόπες Ομπραδόρ και διευκρινίζοντας ότι του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

Ads

Τον συνεχάρησαν επίσης αργότερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με την πολιτική του ως προς το εμπόριο και στην παράτυπη μετανάστευση, αλλά και με τα προσβλητικά σχόλιά του για τους Μεξικανούς μάλλον έβαλε -άθελά του -κάτι περισσότερο από ένα λιθαράκι για την επικράτηση του ΑΜΛΟ.

Διαβάστε επίσης: Μία νέα επανάσταση γεννιέται στο Μεξικό;

image

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη επίσης τον Λόπες Ομπραδόρ, «στενό φίλο και εταίρο εδώ και πολύ καιρό», για την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως «μας ενώνουν κοινοί στόχοι» και τονίζοντας πως «απολαύουμε μια εμπορική σχέση αμοιβαία επωφελή, που προκαλεί τον φθόνο του υπόλοιπου κόσμου».

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε λίγο πριν ψηφίσει ο ίδιος ο Λόπες Ομπραδόρ, εξηγώντας πως «θα επιτύχουμε μια μεταμόρφωση χωρίς βία, με ειρηνικό τρόπο» και υποσχόμενος ότι θα «απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά, το μεγαλύτερο πρόβλημά της», ότι θα διώξει «τη μαφία από την εξουσία».

Έπειτα από δύο συναπτές αποτυχίες, ο 64χρονος βετεράνος πολιτικός πρωταγωνιστεί σε μια ιστορική επιτυχία της μεξικανικής αριστεράς σε εθνικό πολιτειακό, και τοπικό επίπεδο: το Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) εξασφαλίζει τουλάχιστον έξι θώκους κυβερνητών Πολιτειών από τους εννέα που κρίνονταν· το κίνημά του επικρατεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Μορέλος, Πουέμπλα, Τσιάπας, Ταμπάσκο και αυτή του Μεξικού.

Ενώ για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, μια επιστημόνισσα 56 ετών, πιστή του ΑΜΛΟ, εκλέγεται δημαρχίνα της πρωτεύουσας της χώρας, μιας μεγαλούπολης 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Μαζί με τους συμμάχους του ο Λόπες Ομπραδόρ μπορεί να υπολογίζει επίσης στην πλειοψηφία στη Βουλή–το κίνημά του εξασφάλισε τουλάχιστον 250 έδρες από τις 500, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η ισορροπία στη Γερουσία.

Το Μεξικό σαρώθηκε από πολιτικό «τυφώνα», έκρινε ο πολιτολόγος Χεσούς Σίλβα Έρτσογκ Μάρκες στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa.

Στα κεντρικά γραφεία των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, κυρίως του PRI, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. «Θεέ μου!», αναφώνησε μια συνταξιούχος, οπαδός του κόμματος, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Πολλοί άλλοι γύρω της δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ο Λόπες Ομπραδόρ κεφαλαιοποίησε την οργή μεγάλου μέρους των Μεξικανών για τη βία, τη διαφθορά και το τέλμα στην οικονομίας: ειδικά η προεκλογική υπόσχεσή του να «διώξει τη μαφία από την εξουσία» είχε μεγάλη απήχηση.

«Για πρώτη φορά, η ιστορία θα γραφτεί από τη σκοπιά των πιο φτωχών», δήλωσε με ικανοποίηση ο Σαλβαδόρ Σάντσες, 82 ετών, υποστηρικτής του ΑΜΛΟ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η βία ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου, πολύ περισσότερο διότι έπληττε επίσης υποψήφιους και στελέχη κομμάτων. Η εκλογική διαδικασία ήταν η «αιματηρότερη στην ιστορία» της χώρας ήδη πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με τουλάχιστον 145 φόνους πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων 48 υποψηφίων ή επίδοξων υποψηφίων, κατά την εταιρεία συμβούλων Etellekt.

Την Κυριακή, ενώ 89 εκατομμύρια μεξικανοί όδευαν στις κάλπες, άλλα δύο στελέχη κομμάτων δολοφονήθηκαν.

Η Φλόρα Ρεσέντις Γκονσάλες, στέλεχος του Κόμματος Εργαζομένων (PT, αντιπολίτευση) έπεσε νεκρή από σφαίρες στην Πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα της χώρας. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα «που υπέστη από σφαίρες στις 06:30 τοπική ώρα» στην κοινότητα Κοντέπεκ, ανέφερε ανακοίνωση των πολιτειακών εισαγγελικών αρχών. Αργότερα ο Φερνάντο Ερέρα Σίλβα, στέλεχος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), δολοφονήθηκε στην Ακολιουία, στην Πολιτεία Πουέμπλα (κεντρικά).

Το κύμα των φόνων στελεχών πολιτικών κομμάτων εγγράφεται στο πλαίσιο του γενικότερου κύματος βίας που συγκλονίζει το Μεξικό. Πέρυσι δολοφονήθηκαν 29.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200.000 έχουν σκοτωθεί από το 2006, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό στους δρόμους για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών. Η στρατηγική της κυβέρνησης οδήγησε στην πολυδιάσπαση των καρτέλ και τη δημιουργία δεκάδων μικρότερων, πιο αιμοδιψών συμμοριών.

Ο ΑΜΛΟ υπόσχεται να καταπολεμήσει τη βία μειώνοντας τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα με τα έσοδα που θα εξοικονομήσει το κράτος προχωρώντας στην πάταξη της διαφθοράς. Έχει εξαγγείλει εξάλλου ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, την χορήγηση αμνηστίας σε μικροκακοποιούς.

Ακόμα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο,, ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού υπόσχεται να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και να προωθήσει μεγάλα έργα.