Κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια ή 9% θέλει η κυβέρνηση να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και ταυτόχρονα να μειώσει την βοήθεια σε άλλες χώρες, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε όλα τα υπουργεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα μειωθεί ο προϋπολογισμός ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια «σημαντική μείωση» στη διεθνή βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ. Τα προηγούμενα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επωφελούμενος από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Σήμερα ανέρχονται στο 3,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να δημιουργήσει τον «μεγαλύτερο, αποτελεσματικό και ισχυρότερο στρατό» στην ιστορία. «Ελπίζω να μη χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά κανείς δεν θα πρέπει μας προκαλεί. Κανείς». «Πιστεύουμε στην ειρήνη δια της ισχύος. Και αυτό θα αποκτήσουμε. Αυτό περιλαμβάνεται στην υπόσχεσή μου να αποκαταστήσω την ασφάλεια για τους Αμερικανούς», τόνισε, προκαλώντας ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

«Θα ζητήσουμε έναν τεράστιο προϋπολογισμό για τον πολυαγαπημένο μας στρατό. Και θα βελτιώσουμε σημαντικά τον στρατό μας. Όλο τον στρατό μας. Στην επίθεση και στην άμυνα. Όλο. Μεγαλύτερο, αποτελεσματικότερο και ισχυρότερο από ποτέ», ανέφερε. «Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος του στρατού στην ιστορία της Αμερικής. Κανείς δε θα τολμήσει να το αμφισβητήσει (…) γιατί έχουμε αποδυναμωθεί πάρα, πάρα πολύ από τις αυτόματες δημοσιονομικές περικοπές», τόνισε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Ads