Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία που είχε ποστάρει ο ισραηλινός στρατιώτης Μορ Οστρόβσκι, 20 ετών, στο λογαριασμό του στο Instagram. Στη φωτογραφία ένα παιδί από την Παλαιστίνη βρίσκεται ενός στο στόχαστρο του όπλου.

Ads

Η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2013 προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει έρευνα για την υπόθεση και υποστήριξε ότι το περιστατικό «δεν αποτελεί πρακτική του». Από την άλλη μεριά, μέλος της φιλειρηνικής οργάνωσης πρώην ισραηλινών στρατιωτών «Σπάζοντας τη Σιωπή» («Breaking the Sillence») , μιλώντας στο Guardian, που είχε δημοσιεύσει τη φωτογραφία, είχε τονίσει: «Αυτή είναι η εικόνα της κατοχής. Αυτή είναι η εικόνα του στρατιωτικού ελέγχου σε άμαχο πληθυσμό».

Το μήνυμα της φωτογραφίας ήταν ξεκάθαρο… Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πλεόν αιματηρό τρόπο. Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βοβμαρδισμούς, στην πλειονότητά τους άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά.