Ισραηλινοί στρατιώτες βασανίζουν έναν παιδί από την Παλαιστίνη με σκυλιά. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης, καταδεικνύοντας τις πρακτικές των ισραηλινών δυνάμεων ενάντια στους Παλαιστίνιους ακόμη και στα παιδιά.

Ads

Το περιστατικό σημειώθηκε αρκετούς μήνες πριν, στα τέλη Δεκεμβρίου, στην περιοχή Μπέιτ Ομάρ στη Δυτική Όχθη, ωστόσο το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα μόλις πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem, το παιδί καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση. Στη περιοχή σημειώνονται συχνά εντάσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια ενός ακόμη επεισοδίου, ομάδα κατοίκων πέταξε πέτρες σε στρατιώτες οι οποίοι απάντησαν άμεσα με βίαιη καταστολή. Μια ώρα μετά το επεισόδιο δύο στρατιώτες έφτασαν στην περιοχή με δύο σκυλιά, τα οποία άφησαν ελεύθερα. Τα σκυλιά έπιασαν ένα παιδί 16 ετών, τον Χαμζέχ Αμπού Χασέμ. Οι στρατιώτες κρατούν τον 16χρονο που κλαίει, ενώ ένας από αυτούς φωνάζει στο σκυλί να τον δαγκώσει και ειρωνεύεται το παιδί.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχο βίντεο με βασανιστήρια ανηλίκων έρχεται στη δημοσιότητα. Κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 700 με 1000 ανήλικοι από τον ισραηλινό στρατό.  Οι πιο πολλοί κατηγορούνται πως πέταξαν πέτρες. Σύμφωνα με στρατιωτική νομοθεσία που εφαρμόζεται για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω αναγνωρίζονται ως ποινικά υπόλογοι για τις πράξεις τους και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και έξι μήνες για τη ρίψη μιας πέτρας.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν πως οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του εκφοβισμού, ώστε τα παιδιά να τρομοκρατηθούν και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο μέλλον. Παράλληλα ο στρατός μέσω των ανακρίσεων επιχειρεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις οικογένειες των ανηλίκων, μέλη των οποίων ενδέχεται να συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά: Το Ισραήλ συλλαμβάνει και βασανίζει παιδιά στη Δυτική Όχθη

Ενδεικτικά ορισμένα βίντεο: