Ισραηλινοί φρουροί ασφαλείας σκότωσαν Παλαιστίνιο κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ήταν οπλισμένος.

Ads

Ο 18χρονος Κάραμ Άλι Άχμαντ Σάλμαν σκοτώθηκε «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κοντά στον οικισμό του Κεντούμιμ», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα ασφάλειας των πολιτών» άνοιξε πυρ σε άτομο «που ήταν οπλισμένο με πιστόλι» κοντά στον οικισμό αυτόν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το Κεντούμιμ έχει οικοδομηθεί σε εδάφη που ανήκουν σε ιδιώτες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ads

Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων δραστών επιθέσεων, μαχητών και πολιτών) έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημες πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε για «ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας» απάντηση από το Ισραήλ μετά τις δύο επιθέσεις που διαπράχθηκαν προχθές, Παρασκευή, και χθες, Σάββατο, από δύο Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την Παρασκευή το βράδυ, 21χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ κατά των περαστικών κοντά σε συναγωγή στη συνοικία ισραηλινών εποίκων Νέβε Γιαακόβ, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Το Σάββατο το πρωί ένας 13χρονος Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς στην Σιλωάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσει μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Το 2022 ήταν ήδη η πιο φονική χρονιά στη Δυτική Όχθη από το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα (η παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 ως το 2005).

Σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η σύγκρουση προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο πάνω από 200 Παλαιστινίων και τουλάχιστον 26 Ισραηλινών.