Πάνω από 100 απόστρατοι στρατηγοί, πρώην διοικητές της αστυνομίας και επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, της Μοσάντ, με δημόσια επιστολή τους, καλούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει μια πρωτοβουλία, στην οποία θα συμμετάσχουν χώρες της περιοχής με στόχο της επίτευξη της ειρήνης.

Ads

Οι συνολικά 105 υπογράφοντες ζητούν από τον Νετανιάχου να αναλάβει μια διπλωματική πρωτοβουλία στην περιοχή με στόχο να επιτευχθεί ειρήνη με τους Παλαιστίνιους στη βάση των δύο κρατών για δύο λαούς. Το Ισραήλ «είναι επαρκώς ισχυρό» για να δεσμευτεί σε αυτό το σκοπό χωρίς αυτός να εμπεριέχει «κινδύνους για την ασφάλειά του».

Η πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των υπογραφών ανήκει στον Άμνον Ρεσέφ, πρώην διοικητή μονάδων τεθωρακισμένων. Όπως σημείωσε οι υπογράφοντες έχουν «κουραστεί από τις μάχες που ξεσπούν συχνά τα τελευταία χρόνια και τάσσονται υπέρ του να καταβληθούν πραγματικές προσπάθειες προκειμένου να υιοθετηθεί η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας».

Αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο στη Σαουδική Αραβία, που το 2002 είχε υποβάλλει ένα παναραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, βάσει του οποίου προτεινόταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα από το 1967 Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ads

«Θα επιθυμούσαμε να δούμε μία θαρραλέα πρωτοβουλία και την επίδειξη ηγεσίας εκ μέρους σας» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της επιστολής που απευθύνεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.