Διαστάσεις σύρραξης λαμβάνει η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη. Με αφορμή το θάνατο ενός ζεύγους Ισραηλινών από πυροβολισμούς την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν όρια στην καταστολή των Παλαιστινίων και διέταξε κατεδαφίσεις σπιτιών «τρομοκρατών» στην Δυτική Όχθη. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν σήμερα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινού στρατού. Τουλάχιστον τρεις έφηβοι Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από τα ισραηλινά πυρά και πάνω από 450 έχουν τραυματιστεί. 

Ads

Ο Νετανιάχου την Κυριακή είχε ανακοινώσει ότι θα κατεδαφίζονται τα σπίτια όσων Παλαιστίνιων έχουν διαπράξει επιθέσεις κατά Ισραηλινών αλλά και ακόμη και όσων «εξαπολύουν επιθέσεις με πέτρες». «Η αστυνομία θα μπει βαθιά μέσα στις αραβικές γειτονιές. Θα κατεδαφίσουμε τα σπίτια των τρομοκρατών». Αντιδρώντας ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται βίαιες ενέργειες για να επιτεθεί σε αθώους Παλαιστίνιους και να σύρει το σύνολο της περιοχής στη βία». Μάλιστα ζήτησε και την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν.

Κατεδαφίσεις στην Δυτική Όχθη

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τουλάχιστον δύο σπίτια οικογενειών Παλαιστινίων που είχαν διαπράξει επιθέσεις. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο διαπιστώθηκε η καταστροφή του σπιτιού του Γασάν Αμπού Τζαμάλ ο οποίος πέρσι μαζί με έναν ξάδερφό του κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών σε συναγωγή στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Τα δυο ξαδέρφια έπεσαν νεκρά από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας και δόθηκε εντολή για την κατεδάφιση των σπιτιών τους. 

Ads

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας του Μοχάμεντ Τζάαμπις, ο οποίος κατηγορείται από το Ισραήλ ότι διέπραξε τον Αύγουστο του 2014 μια επίθεση εναντίον λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ. Ο δράστης είχε εξουδετερωθεί και αυτός στον τόπο της επίθεσης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σφραγίστηκαν ένα δωμάτιο στο σπίτι της οικογένειας του Μοατάζ Χιτζάζι που φέρεται να πυροβόλησε, επίσης πριν από έναν χρόνο, τον Γεχούντα Γκλικ, έναν υπέρμαχο του δικαιώματος των Εβραίων να προσεύχονται στην Πλατεία των Τεμενών. Ο Γκλικ δεν σκοτώθηκε κατά την απόπειρα, αντίθετα με τον φερόμενο δράστη Χιτζάζι που έπεσε νεκρός στο σπίτι του. 

Τρεις έφηβοι Παλαιστίνιοι νεκροί 

Ένας Παλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στον προσφυγικό καταυλισμό Άιντα της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την παλαιστινιακή αστυνομία και την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Ο 13χρονος Αμπντελραχμάν Αμπντάλα σκοτώθηκε από σφαίρα στην καρδιά. 

Προχθές το βράδυ, ο 18χρονος Χουζέιφα Οτμάν Σουλεϊμάν είχε σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συγκρούσεων στην Τουλκάρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ο 18χρονος φέρεται να έριχνε πέτρες κατά του Ισραηλινού Στρατού. 

Τέλος, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ ακόμη ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινού στρατού στη γειτονιά Beit Hanina της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, τουλάχιστον 456 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χθες.