Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν συμφωνεί σε προσωπικό επίπεδο με την εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας μόνο από την οποία έχουν χάσει την ζωή τους 548 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, συνομιλώντας στο πλατό εκπομπής με τον Τζόναθαν Φάινερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αναφερόμενος στον θάνατο ισραηλινών στρατιωτών, ο Τζον Κέρι είπε: «Ελπίζω ότι δεν θα θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα. Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση». Στη συνέχεια, εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερωτάται: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση;». Τα μικρόφωνα όμως ήταν ανοιχτά και όταν επανήλθε η εκπομπή στην κανονική της ροή ο δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τα όσα είπε επανέλαβε την στάση υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ads

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο αίμα πνίγει το Ισραήλ τη Λωρίδα της Γάζας με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται δραματικά. Στους 548 ανέρχονται οι νεκροί από την εισβολή του Ισραήλ, που συνοδεύεται με βομβαρδισμούς από το έδαφος και τον αέρα. Μόνο σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Γάζας, σκοτώθηκαν 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι νεκροί είναι άμαχοι. Μετά και τις σημερινές επιθέσεις στις 4.000 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι τραυματίες. Η Τουρκία κήρυξε από αύριο τριήμερο πένθος για τους νεκρούς. 

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ζήτησαν να τερματιστεί «η ισραηλινή επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ντόχα του Κατάρ, όπως δήλωσε κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι η Φατάχ και η Χαμάς είχαν έρθει σε συμφωνία συμφιλίωσης πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η συμφωνία πολεμήθηκε πολύ από το Ισραήλ που έχει χαρακτηρίσει την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Οι αεροπορικές του δυνάμεις βομβάρισαν το νοσοκομείο των Μαρτύρων του αλ-Ακσά, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε «δεκάδες». Έκκληση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ να σταματήσουν οι επιθέσεις με στόχους νοσοκομειακές εγκαταστάσεις απηύθυνε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστίνιων. 

Ο ισραηλινός στρατός με τη σειρά του ανακοίνωσε το θάνατο άλλων 7 στρατιωτών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του στρατού σε 25 στρατιώτες. Δυο ακόμη Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Διαβάστε: Η σφαγή της Σατζάιγια
 

Εκκλήσεις από τον ΟΗΕ
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Γάζα και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών». Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων» και προτείνουν «ανθρωπιστικές εκεχειρίες». 
 
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων και 13 ισραηλινών στρατιωτών κατά τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σετζάγια χθες, που αποτέλεσε και την πιο αιματηρή ισραηλινή επίθεση.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή – χθες επισκέφθηκε το Κατάρ και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Κάιρο, Ιερουσαλήμ και Ραμάλα – καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως «αποτρόπαιη πράξη» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Στο Κάιρο μετέβη σήμερα και ο υπ. Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, παρά τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα κάνουν λόγο για «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες της Χαμάς».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του από τις ρίψεις ρουκετών από την Χαμάς, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των απωλειών αμάχων. «Είμαστε σοβαρά πρβληματισμένοι για τον αυξανόμενο αριθμό των απωλειών Παλαιστινίων αμάχων, αλλά και τις απώλειες σε ζωές Ισραηλινών. Αυτή την ώρα, η έμφασή μας και η έμφαση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της σύρραξης μέσω εκεχειρίας», ανέφερε. 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο απηύθυνε  έκκληση για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να σέβεται «την αρχή της αναλογικότητας» στις επιθέσεις που εξαπολύει ως απάντηση στη Χαμάς, την ώρα που 500 και πλέον Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Και η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς και «μια άμεση συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια της Αιγύπτου.
 
Διαδηλώσεις σε Τελ Αβίβ, Κων/πολη και Παρίσι
 
Στο μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο Τελ Αβιβ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, για άμεση κατάπαυση του πυρός. Πολλοί εξ’ αυτών ζητούσαν από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον διάλογο και όχι τον στρατό για την επίλυση των διαφορών με τους Παλαιστίνιους.
 
Στην Κωνσταντινούπολη, περισσότεροι από 5000 πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο του Ισραήλ, κρατώντας Παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι διαδηλωτές έκαψαν την σημαία του Ισραήλ και το πλήθος απομακρύνθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
 
Στο Παρίσι, επικράτησε ένταση όταν η αστυνομία απαγόρευσε στου συγκεντρωθέντες να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας τους, κατά της αιματοχυσίας στη Γάζα. Οι διαδηλωτές έκαψαν την Ισραηλινή σημαία και συνεπλάκησαν, με τους αστυνομικούς που τους απάντησαν με ρίψεις νερού και δακρυγόνων. Οι αρχές προχώρησαν σε 38 συλλήψεις.