Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε μια σήραγγα που είχε κατασκευάσει η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και έφτανε στο έδαφος του Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την κοντινότερη ισραηλινή κοινότητα.

Ads

Ο εκπρόσωπος του στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρίνισε ότι η σήραγγα, μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, ήταν ημιτελής και ανακαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επιχείρηση για την καταστροφή της.

Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο, πώς γνώριζε το Ισραήλ ότι υπεύθυνη για την κατασκευή της σήραγγας ήταν η Χαμάς.

Στις 30 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μια παρόμοια σήραγγα που είχε κατασκευάσει ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αυτού του είδους οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ads

Ο Κόρνικους είπε ότι η σήραγγα που καταστράφηκε σήμερα ξεκινούσε από τα περίχωρα της πόλης Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και έμπαινε σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων στο ισραηλινό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• «Ημέρες Οργής» στη Μέση Ανατολή

«Το θεωρούμε ως σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισραήλ», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε όμως ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η υπόθεση αυτή δεν σχετίζεται με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεδομένου ότι η σήραγγα λειτουργούσε εδώ και κάποιο διάστημα.