Να επιτεθεί κανείς ή να μην επιτεθεί; Ερωτήματα τέτοιας φύσης, όπως το κατά πόσο θα πρέπει το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν απασχολούν τόσο την χώρα όσο και την διεθνή κοινότητα. Το ζήτημα έχει περάσει πλέον σε άτυπη δημόσια διαβούλευση αφού η ισραηλινή κυβέρνηση ψάχνει υποστήριξη. Ακόμη και αυτό, όμως, έχει εγείρει ερωτηματικά. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

“Μια χώρα που συζητά το ενδεχόμενο επίθεσης συνήθως βγαίνει χαμένη”, τονίζει ο συνταξιούχος Ισραηλινός δημοσιογράφος, Μότι Κιρσενμπάουμ. Η συνήθης πρακτική του Ισραήλ όμως, όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι να αναλύει μια στρατιωτική επιχείρηση αφού αυτή λάβει χώρα. Όχι πριν.

Το κοινό φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο ως τεράστιο, εν μέρει γιατί κάποιοι υποπτεύονται ότι οι ηγέτες του Ισραήλ ουσιαστικά μπλοφάρουν ώστε να αναγκάσουν τον υπόλοιπο κόσμο να πάρει το θέμα στα σοβαρά. Αλλά υπάρχει και μια άλλη, πιο μετριοπαθής, αντιμετώπιση της κατάστασης. Ακόμη και ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος είναι υπέρ μιας επίθεσης, έχει επισημάνει κινδύνους όπως χιλιάδες θάνατοι, παγκόσμια ανασφάλεια και οικονομικό χάος.

“Το να συζητούν το θέμα τα ΜΜΕ είναι λογικό. Αλλά γιατί οι πολιτικοί διαβουλεύονται μέχρι θανάτου πάνω σε αυτό;”, διερωτάται ο Γιόσι Μέλμαν, ειδικός αναλυτής σε θέματα ασφαλείας και του Ιράν, ο οποίος μάλιστα σε άρθρο του στο Walla!, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, έγραψε ότι ποτέ στην ιστορία του Ισραήλ δεν έχει γίνει τόση συζήτηση πάνω σε μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση.

Ads

Πάντως οι Ισραηλινοί είναι που αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις αφού ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε την Κυριακή ότι “η ιρανική απειλή επισκιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το ισραηλινό νοικοκυριό”.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς Ισραηλινός ηγέτης δεν είχε ποτέ απειλήσει τόσο έντονα να επιτεθεί στο Ιράν. Ο Νετανιάχου, που από το ’90 προειδοποιεί για την πυρηνική απειλή του Ιράν και την παρομοιάζει με το Ολοκαύτωμα, και ο Μπάρακ έχουν δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το ενδεχόμενο πολέμου κυριαρχεί παντού

Τα ΜΜΕ στο Ισραήλ διαρκώς παρουσιάζουν έγγραφα που διέρρευσαν και τα συνδέουν με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, προβάλλοντας έτσι την εικόνα ότι ο πόλεμος είναι κοντά. Η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να αρνούνται να συμμετάσχουν στην όποια συζήτηση επί του θέματος καθιστώντας τα συμπεράσματα αυτά αυθαίρετα.

Εμπιστευτικές πληροφορίες αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ισραήλ δείχνουν ότι ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις οικονομικές πιέσεις προς το Ιράν και εφόσον η χώρα δεν σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, που είναι το βασικό στοιχείο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, προγραμματίζουν επίθεση για τις αρχές του φθινοπώρου.

Ο Μέλμαν γράφει ότι το μοναδικό θέμα συζητήσεων στους δρόμους του Ισραήλ είναι το πότε θα ξεσπάσει ο πόλεμος και ποιό είναι το καλύτερο μέρος για να κρυφτεί κάποιος σε ενδεχόμενη επίθεση από αέρος.

Το κεντρικό θέμα των συζητήσεων, οι οποίες έχουν παγώσει από τον Ιούνιο, είναι το κατά πόσο η Δύση θέλει ένα πυρηνικό Ιράν. Παρά την επίσημη εκδοχή του Ιράν ότι το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της ενεργειακής του πολιτικής, το Ισραήλ επιμένει ότι αυτό είναι ψέμα.

Αντιδράσεις όμως έρχονται τόσο από την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, που παραιτήθηκε γιατί αντιδρούσε στην ενδεχόμενη επίθεση, όσο και από σκεπτικιστές που φοβούνται ότι οι επιπτώσεις για το Ισραήλ θα είναι τεράστιες, και θα κυμαίνονται από την εμπλοκή σε πόλεμο με το Ιράν έως και την διπλωματική ρήξη με τις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από την χώρα να δώσει χρόνο στις διαβουλεύσεις.

Πρακτικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ θα κατέστρεφε μόνο τους αντιδραστήρες και δεν θα έδινε ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα, αφού οι αντιδραστήρες μπορούν είτε να ξανακατασκευαστούν είτε να αγοραστούν από σύμμαχες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα.

Αφού έχασε πάντως την στήριξη των στρατιωτικών, η ισραηλινή κυβέρνηση στράφηκε προς το κοινό για να βρει υποστήριξη. “Το κάνουν αυτό γιατί θέλουν και άλλους συμμέτοχους στην απόφαση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στην δημοκρατική κουλτούρα της χώρας βέβαια”, εξηγεί ο Κιρσενμπάουμ.

Ο Γιάρον Εζραχί, πολιτικός αναλυτής, θεωρεί ότι “κάθε δημοκρατία πρέπει να συζητά την εμπλοκή σε πόλεμο με τόσο μεγάλο ρίσκο”. Ο Νάχμαν Σάι, νομικός, που υποστηρίζει το Kadima Party, το κόμμα της αντιπολίτευσης, πιστεύει ότι “τρομάζει τον κόσμο να ζει σε μια χώρα που συζητά την εμπλοκή της σε πόλεμο όλη την ώρα”.

Μια έρευνα, που διεξήχθη από το Dialog Institute του Ισραήλ, έδειξε ότι ο κόσμος όσο εξοικειωμένος και αν είναι με αυτά τα θέματα, ψήφισε 46% κατά, 32% υπέρ, και 22% χωρίς άποψη. 

Πηγή: Associated Press