Νομοσχέδιο που επιτρέπει την αστυνομία να κρατά επ’ αόριστο σορούς Παλαιστινίων, φερόμενων δραστών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, ενέκρινε η Κνεσέτ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Ads

‘Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νόμος ψηφίστηκε αργά χθες με ψήφους 48 υπέρ και 10 κατά στο ισραηλινό κοινοβούλιο. Λίγες ώρες νωρίτερα εγκρίθηκε ένα άλλο νομοσχέδιο που επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αφαιρεί την μόνιμη άδεια διαμονής σε Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αν «εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή των σορών των Παλαιστινίων στις οικογένειες τους, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, οι σοροί θα πρέπει να ταφούν το ταχύτερο δυνατόν μετά τον θάνατο.

Ads

Τον Νοέμβριο του 2017, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στον επαναπατρισμό των σορών πέντε Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν όταν ο στρατός ανατίναξε ένα τούνελ στην Λωρίδα της Γάζας. Ο σκοπός ήταν να τις χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο στην Γάζα το 2014 και βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Εντούτοις, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο έκρινε παράνομη την πρακτική αυτή και έδωσε στην κυβέρνηση έξι μήνες για να καταθέσει νέο νομοσχέδιο.

Ο τροποποιημένος νόμος που ψηφίστηκε χθες βράδυ και παρουσιάστηκε από δύο βουλευτές του δεξιού κόμματος του Νετανιάχου, του Λικούντ, δίνει στους τοπικούς αστυνομικούς διοικητές την εξουσία να «καθορίζουν τους όρους για την επιστροφή της σορού ενός τρομοκράτη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κνεσέτ.

Αν ο διοικητής αποφασίσει ότι μια κηδεία ενδέχεται να πυροδοτήσει μια ακόμη επίθεση ή να αποτελέσει δικαιολογία για βία, μπορεί να επιβάλει περιορισμούς ως προς τον χρόνο, την τοποθεσία ή τον αριθμό των παρευρισκόντων στην κηδεία και η σορός «θα μπορεί να κρατείται έως ότου η οικογένεια συμφωνεί με τους όρους», προσθέτει η ανακοίνωση.