Λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη παραλλαγή «Δέλτα» του κορωνοϊού, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα από έρευνες στη Βρετανία, φέρεται ότι είναι το εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ισραήλ.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο αναμεταδίδει όσα δημοσιεύτηκαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer έναντι ήπιων μορφών νόσησης από τον κορωνοϊό φαίνεται να μειώνεται μετά από λίγες εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι απλής νόσησης δεν ξεπερνά το 64% όταν η βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet έκανε λόγο για 88%.

Ωστόσο, το εν λόγω εμβόλιο εξακολουθεί να παρέχει προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι το εν λόγω σκεύασμα προστατεύει κατά 93% ενώ πριν είχε καταμετρηθεί ότι προστάτευε κατά 98%.

Ads

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, το εμβόλιο της Pfizer παρείχε προστασία από τη νόσηση (όχι σοβαρή νόσηση) στο 64% των εμβολιασμένων στο διάστημα 6 Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση της χώρας ήρε τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 94% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ynet πολλά από τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα στο Ισραήλ αφορούν εμβολιασμένα άτομα, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή, το 55% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν εμβολιασμένους. Επίσης, από τις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις νόσησης από κορωνοϊό σε σύνολο πληθυσμού 9,3 εκατ.

Τέλος, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία ήδη έχει επαναφέρει τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε ισχύ πρόσθετους περιορισμούς.