Ως «προκλητικές» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εκτίμησε πως «για όσο διάστημα είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής η διαμάχη θα συνεχίζεται».

Ads

Στην ομιλία του ο Αμπάς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, μια νέα Νάκμπα (Ο μεγάλος διωγμός), υποσχόμενος πως θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ζήτησε το τέλος της ισραηλινής κατοχής και την ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ανέφερε πως ο Αμπάς στην ομιλία του χρησιμοποίηση «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι βαθιά απογοητευτικοί και τους οποίους απορρίπτουμε». Όπως είπε η Ψάκι πρόκειται για «αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών».

Κυβερνητικές πηγές από το Ισραήλ ανέφερε πως η ομιλία του Αμπάς «υποκινεί το μίσος» και ήταν γεμάτη «ψεύδη». «Δεν μιλά έτσι ένας άνθρωπος της ειρήνης», ανέφεραν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έκανε λόγο για «διπλωματική τρομοκρατία». «Ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για την πολιτική επίλυση της διαμάχης», πρόσθεσε και εκτίμησε πως «για όσο διάστημα είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής η διαμάχη θα συνεχίζεται».

Ads

Ολόκληρη η ομιλία του Αμπάς