Τις ποικιλίες κρασιών που έπινε ο Ιησούς αλλά και ο κόσμος που έζησε κατά την εποχή του, αναδημιούργησε με τη βοήθεια ερευνητών, μια ισραηλινή οινοποιία. 

Ads

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times  που φιλοξενούν και δηλώσεις του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Αριέλ. 

«Όλα τα αρχαία γραπτά μας είναι γεμάτα με αναφορές σε κρασιά και σταφύλια – πριν ακόμα οι Γάλλοι σκεφτούν να φτιάξουν κρασί, εμείς το εξάγαμε» λέει ο Ελιάσιβ Ντρόρι. 

«Έχουμε αρχαία ταυτότητα, και για εμένα, η αναβίωση αυτής της ταυτότητας είναι πολύ σημαντική. Για εμένα είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας» προσθέτει. 

Ads

Η ποικιλία του σταφυλιού ονομάζεται μαράγουι και η επιστημονική ομάδα μέσω αναλύσεων DNA προσπαθούν να αναβιώσουν τις χαμένες, αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών. Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται η οινοποιία Recanati. 

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η επιστημονική ομάδα του Αριέλ, έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει 120 διαφορετικά είδη κρασιού, με γονιδιακό προφίλ διαφορετικό από όλα τα εισαγόμενα είδη. Περίπου 50 από αυτά είναι «εξημερωμένα» και 20 εξ αυτών είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή.

Το ζήτημα πάντως, έχει ξεσηκώσει και πολιτικές αντιδράσεις καθώς οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα σε αυτές τις ποικιλίες κρασιών.