Αναζωπύρωση της έντασης στην Μέση Ανατολή αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους εποικισμούς στην κατεχόμενη, παλαιστινιακή Δυτική ‘Οχθη του Ιορδάνη, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ads

Ο νέος εποικισμός θα χτιστεί κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς, ενώ η απόφαση ελήφθη από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στον νέο εποικισμό πρόκειται να μεταφερθούν Ισραηλινοί έποικοι από τον μικρό εποικισμό του Αμόν, στην Σαμάρεια, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν μετά από απόφαση ισραηλινού δικαστήριου που τον έκρινε παράνομο. Μάλιστα, κατά την εκκένωση προκλήθηκαν και επεισόδια μεταξύ των εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Φυσικά, η παλαιστινιακή πλευρά είναι εξοργισμένη με την απόφαση για επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη τους και καλούν την διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Ads

Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι ζουν σε 140 εποικισμούς που κατασκευάστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η τακτική των εποικισμών είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, ωστόσο, το Ισραήλ το αρνείται αυτό.

Από την αρχή του χρόνου το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πάλι την επέκταση των εποικισμών, διατηρώντας την ένταση στο «κόκκινο». Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωση την κατασκευή ακόμη 2,5 χιλιάδων σπιτιών στους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής ‘Οχθης, με τον ΟΗΕ να αντιδρά θυμίζοντας εκ νέου ότι πρόκειται για παράνομη διαδικασία.

Σύμφωνα με το BBC, εκατό από τα παραπάνω σπίτια σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στον εποικισμό Μπέιτ – Ελ, ο οποίος, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, έλαβε οικονομική βοήθεια από την οικογένεια του γαμπρού του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κουσνέρ.