Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης το Ισραήλ προχώρησε στην απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατουμένων, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ωστόσο αυτές τίθενται πλεον προφανώς εν αμφιβόλω.

Ads

«Στόχος της επίθεσης ήταν δυο τοποθεσίες απ’ όπου πραγματοποιούνται οι επιθέσεις με ρουκέτες, μετά την εκτόξευση δυο ρουκετών χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, η μια από τις οποίες εξερράγη στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε αξιωματούχους.

«Η Χαμάς πρέπει να δώσει εξηγήσεις για κάθε παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας και το τρομοκρατικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει θα φέρει την ευθύνη για κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα που προέρχεται από τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών

Ads

Στη σκιά των σχεδίων του Ισραήλ για την ανέγερση νέων κατοικιών στα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για ένα μελλοντικό κράτος, ξεκινά την Τετάρτη ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών στην Ιερουσαλήμ.

Οι απεσταλμένοι τους πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον μετά από πάγωμα τριών ετών.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός εννέα μηνών, σύμφωνα με την πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Απελευθέρωση κρατουμένων

Όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, ένα λεωφορείο που μετέφερε 14 κρατούμενους αναχώρησε από την φυλακή Αγιαλόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κατευθυνόταν προς το πέρασμα του Ερέζ, στη βόρεια είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ένα δεύτερο που μετέφερε επίσης παλαιστίνιους κρατούμενους κατευθυνόταν προς την Ραμάλα στην Δυτική Όχθη.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη προγραμματίζεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποδεχθεί ορισμένους από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους στο γραφείο του στην Ραμάλα.