Την μερική κρατικοποίηση της τράπεζας Bankia επιθυμεί η Ισπανία, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών της χώρας. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την έκρηξη της φούσκας που είχε αναπτυχθεί στην ισπανική αγορά ακινήτων στη διάρκεια του 2008.

Ads

 
«Η ονομαστική αξία της συμμετοχής ανέρχεται σε 4,465 εκατομμύρια ευρώ» τα οποία είχαν δοθεί στην τράπεζα μέσω ενός κρατικού δανείου τον Δεκέμβριο του 2010, επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
 
Λίγο νωρίτερα η Bankia είχε ζητήσει τη μερική της κρατικοποίηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ισπανίας.
 
Ο βασικός μέτοχος της Bankia, η ισπανική τράπεζα Banco Financiero y de Ahorros (BFA), «ζήτησε να μετατραπούν σε μετοχές τα 4,465 εκατομμύρια ευρώ που της έχουν ήδη δοθεί από το Ταμείο Διάσωσης του Τραπεζικού Τομέα (FROB)».
 
Πιέσεις για περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών από την ΕΚΤ
 
Πίεση προς την Ισπανία ώστε να λάβει μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού της συστήματος, εμφανίζεται ασκεί το μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γερμανός, Γιόργκ Άσμουσεν, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα.
 
«Είναι επείγον, (η Ισπανία) να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα» ο οποίος βρίσκεται σε κρίση, σημειώνει ο Άσμουσεν.
 
Η Μαδρίτη πρέπει, πρώτα από όλα να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη» εκπονώντας μια ανεξάρτητη ανάλυση των τραπεζών της, πριν προχωρήσει στη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας για τη στάθμευση των επισφαλειών τους» σημειώνει.