Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον ΜακΆφι, ο δημιουργός του ομώνυμου λογισμικού κατά των ιών, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Mundo το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του 75χρονου ΜακΆφι. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής προσπάθησαν να του κάνουν ανάνηψη, όμως χωρίς επιτυχία. “Η δικαστική επιτροπή μετέβη στο σωφρονιστικό κέντρο και ερευνά τα αίτια του θανάτου. Όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για αυτοκτονία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο επιχειρηματίας ήταν καταζητούμενος στις ΗΠΑ για φοροδιαφυγή. Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και τέθηκε υπό κράτηση.

Η σύλληψη του επιχειρηματία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι αρχές δημοσιοποίησαν επισήμως ένα κατηγορητήριο που προέκυψε από φορολογικές παραβάσεις. Οι εισαγγελείς από το Tennessee είχαν κατηγορήσει τον ΜακΆφι για αποφυγή φόρων αφού δεν ανέφερε κανένα εισόδημα από την προώθηση κρυπτονομισμάτων, ούτε από την συμβουλευτική που έκανε, καθώς απέκρυπτε και το εισόδημα από ομιλίες και τα δικαιώματα από την ιστορία της ζωής του για ένα ντοκιμαντέρ.

Ads

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας για την ασταθή συμπεριφορά του

Από τότε που έκανε περιουσία στη δεκαετία του 1980 με το λογισμικό που φέρει το όνομά του, ο ΜακΆφι είχε ολοένα και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά, πιο πρόσφατα ως αυτοπροσδιοριζόμενος γκουρού κρυπτονομισμάτων που ισχυριζόταν ότι έβγαζε $ 2.000 την ημέρα.

Η ομώνυμη εταιρεία του έγινε τελικά το συνώνυμο της προστασίας από ιούς, “απομακρύνθηκε” από τον αμφιλεγόμενο ιδρυτή της μετά την παραίτησή του το 1994. Η McAfee αγοράστηκε από τον κατασκευαστή chip υπολογιστών Intel το 2010 για 7,7 δισ. δολάρια.

Η προσωπική ζωή του ΜακΆφι τράβηξε συχνά το ίδιο ενδιαφέρον με τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Μπήκε δύο φορές στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ και συμμετείχε στο Ελευθεριακό Κόμμα το 2016. Πειραματίστηκε με την γιόγκα, τα εξαιρετικά ελαφριά αεροσκάφη και παρήγαγε φυτικά φάρμακα.

Συχνά δημοσίευσε θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε το αντικείμενο της φρενίτιδας των μέσων μετά την άλυτη δολοφονία ενός γείτονά του στο Μπελίζ το 2012.

Όταν η αστυνομία τον βρήκε να ζει με ένα 17χρονο κορίτσι και ανακάλυψε ένα μεγάλο οπλοστάσιο στο σπίτι του στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ο ΜακΆφι εξαφανίστηκε με μια πτήση διάρκειας ενός μηνός Είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη δολοφονία, αλλά ανησυχούσε ότι μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του επιτιθέμενου.

Η οικογένεια του νεκρού γείτονα κατέθεσε αργότερα μια αγωγή θανάτου εναντίον της McAfee και πέρυσι ένα δικαστήριο στη Φλόριντα αποφάσισε εναντίον του, διέταξε να πληρώσει στην οικογένεια περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2015, συνελήφθη στις ΗΠΑ για οδήγηση υπό την επιρροή ουσιών και κατοχή όπλου.

Τον Ιούλιο του 2019, απελευθερώθηκε από την κράτησή του στη Δομινικανή Δημοκρατία, αφότου κρατήθηκε μαζί με πέντε άλλους σε ένα γιοτ που μετέφερε όπλα υψηλής ποιότητας, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσαν τότε αξιωματούχοι στο νησί της Καραϊβικής.

Τον Μάρτιο, κατηγορήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για ένα σύστημα που αφορούσε κρυπτονομίσματα και προωθούσε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του.

Σε μια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ισπανία, είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα και είπε ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή εάν επέστρεφε στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, είπε ότι η εμπειρία του να βρίσκεται σε ισπανική φυλακή ήταν μια «συναρπαστική περιπέτεια» και σχεδίαζε να μην επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Οι θεωρίες συνομωσίας για τον θάνατό του

Το κύριο σημείο επαφής του έξω από τη φυλακή ήταν η σύζυγός του, η Janice. Η τελευταία ανάρτηση από τον λογαριασμό του στο Twitter ήταν ένα retweet της Ημέρας του Πατέρα από αυτήν. «Αυτοί οι οκτώ μήνες που πέρασε ο Τζον στη φυλακή στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τη γενική υγεία του τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αλλά και οικονομικά. Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να λέει αλήθεια στην εξουσία», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές συνωμοσιών επεξεργάστηκαν τη σελίδα του ΜακΆφι στη Wikipedia για να υποστηρίξουν ότι δολοφονήθηκε. Οι θεωρίες τους ενισχύονται, καθώς η αυτοκτονία του έρχεται λίγς ώρες αφού μοιράστηκε tweets σχετικά με τις κακές συνθήκες στη φυλακή, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη θλίψη στη φυλακή, μεταμφιεσμένη ως εχθρότητα».

Επιπλέον, λίγες ώρες μετά το θάνατό του, μια ανάρτηση με το γράμμα Q κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό Instagram της McAfee, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Η εικόνα είναι πιθανώς μια αναφορά στο QAnon – η αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι υπάρχει μια μυστική παγκόσμια τάξη σατανικών παιδεραστών που μάχεται κρυφά τον Donald Trump.