Το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης ενέκρινε μερική απονομή χάρης σε εννέα καταδικασθέντες Καταλανούς ηγέτες, οι οποίοι μετά το δημοψήφισμα του 2017 προσπάθησαν να προωθήσουν την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από τη χώρα.

Ads

Οι Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες είχαν καταδικαστεί για προδοσία και κατάχρηση δημόσιων πόρων. Η απονομή χάρης αφορά μόνο όσους εξ αυτών δεν έχουν εκτίσει πλήρως τις ποινές τους και δεν έχει πλήρη χαρακτήρα: εξακολουθούν να στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, δεν μπορούν να διεκδικήσουν δημόσιο αξίωμα, ενώ αν υποπέσουν σε άλλο αδίκημα, τότε θα επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι Καταλανοί ηγέτες θα απελευθερωθούν από τη φυλακή όταν οι απονομές χάριτος δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

«Η ισπανική δημοκρατία δείχνει το μεγαλείο της»

Ads

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, που χθες είχε υποστηρίξει ότι η απονομή χάρης θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει ενωμένη, δήλωσε μεταξύ άλλων στο τηλεοπτικό διάγγελμά του:

«Από σήμερα κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο στάδιο διαλόγου και ενότητας και να δώσουμε οριστικό τέλος στην αντιπαράθεση. Η ισπανική δημοκρατία δείχνει σήμερα το μεγαλείο της. Τώρα είναι η ώρα για πολιτική, να γυρίσουμε σελίδα και να επιστρέψουμε στο μονοπάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε εγκαταλειφθεί. Τώρα είναι η ώρα να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη βελτίωση της ζωής του λαού μας».

Όπως εξήγησε ο Πέδρο Σάντσεθ, η απόφαση ελήφθη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», ενώ τόνισε ότι οι Καταλανοί ηγέτες δεν θα εκτίσουν την υπόλοιπη ποινή τους «αλλά παραμένουν οι κυρώσεις σε πολιτικό επίπεδο».

Η αντιπολίτευση απειλεί με προσφυγές

Η απόφαση της κυβέρνησης Σοσιαλιστών και Podemos έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έφτασαν να κατηγορούν τον Πέδρο Σάντσεθ ακόμη και για προδοσία.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο, δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια και θα εφεσιβάλει την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η απονομή χάρης στους Καταλανούς ηγέτες «βλάπτει» τον ίδιο και το κόμμα του.

Εάν υποβληθεί προσφυγή κατά της απόφασης της κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει εάν το PP δικαιούται να ασκήσει έφεση.

Κατά της απονομής χάρης τάχθηκαν και οι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, που επίσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν έναντι στα μέτρα.

Στην απονομή χάρης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αντιδρά και η πλειονότητα των Ισπανών, παρά το γεγονός ότι γίνεται ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση της πολιτικής διαμάχης με την πλούσια περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Οι Καταλανοί ηγέτες στους οποίους απονέμεται χάρη είναι οι εξής:

  • Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, που είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση.
  • Κάρμε Φορκαντέλ, πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, που είχε καταδικαστεί σε 11 χρόνια κάθειρξη
  • Χοσέπ Ρουλ, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Αειφορίας. Δέκα χρόνια κάθειρξη
  • Τζόρντι Τουρούλ, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Προεδρίας. 12 χρόνια κάθειρξη.
  • Ραούλ Ρομέβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων. 12 χρόνια κάθειρξη.
  • Χοακίμ Φορν, πρώην υπουργός Εσωτερικών, 10 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη.
  • Ντολόρς Μπάσα, πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 12 χρόνια κάθειρξη.
  • Τζόρντι Σάντσεθ, πρώην πρόεδρος της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης και γενικός γραμματέας του κόμματος Junts per Catalunya. 9 χρόνια φυλάκιση.
  • Τζόρντι Κουιξάτ, πρόεδρος του οργανισμού Òmnium Cultural. 9 χρόνια φυλάκιση.

Ο Ραούλ Ρομέβα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε δήλωσε μέσω Twitter, στην οποία δήλωσε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για αυτοδιάθεση.

«Με την απονομή χάριτος σε εννέα πρόσωπα, δεν θα κρύψουν την καταπίεση που συνεχίζουν να ασκούν σε βάρος εκατοντάδων αυτονομιστών. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα: αμνηστία και αυτοδιάθεση», ανέφερε.