Την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες σε Baa3 από A3 και την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες από Ba1 σε Ba3 υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Προειδοποιεί επιπλέον τις δυο χώρες ότι δεν αποκλείεται πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα για την Ισπανία, ο οίκος θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εντός τριμήνου. Μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Baa3 στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Ads

 
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η υποβάθμιση της Κύπρου οφείλεται στην αύξηση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στις κυπριακές τράπεζες. 
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε δύο κυπριακές τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα εκτιμώντας ότι οι δραστηριότητες τους στην Ελλάδα καθιστούν την κεφαλαιακή τους θέση ευάλωτη στο ενδεχόμενο μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας.
 
Για την περίπτωση της Ισπανίας, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, θα αυξήσει περαιτέρω το χρέος της χώρας.
 
Η Ισπανία, υπογραμμίζει επιπλέον ο οίκος, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές κάτι που καταδεικνύεται από το δανεισμό για τις τράπεζες μέσω EFSF ή ESM αλλά και από την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εγχώριες τράπεζες για την αγορά νέων ομολόγων. Με τη σειρά τους, οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.
 
Επιπλέον, κατά τη Moody’s, η συνεχιζόμενη αδυναμία της ισπανικής οικονομίας καθιστά «μία πολύ πιο σοβαρή ανησυχία» την ευπάθεια σε μία ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης, από ό,τι αν υπήρχε «εύλογη προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».
 
Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας τίθεται υπό καθεστώς παρακολούθησης και η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες.