Το κόμμα PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί με τη νέα προοδευτική παράταξη Sumar, παρόλο που το κεντροδεξιό κόμμα, Partido Popular (PP/EPP), είναι έτοιμο να κερδίσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές και να λάβει σημαντικό αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ads

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση την οποία επικαλείται το Euractiv, το PP θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 31,4% γεγονός που θα του εξασφάλιζε 122-140 έδρες από τις 350 του ισπανικού κοινοβουλίου. Αν και θα ερχόταν πρώτο, δεν θα είχε αρκετούς συμμάχους για να κυβερνήσει, καθώς η παρακμή του ακροδεξιού κόμματος VOX (ECR) θα έβλεπε το κόμμα να χάνει σχεδόν τις μισές του έδρες.

Το PSOE (S&D) του Πέδρο Σάντσεθ θα έρθει δεύτερο με 31,2%, κερδίζοντας 115 με 135 έδρες. Για να παραμείνει στην κυβέρνηση, ωστόσο, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί να συμμαχήσει με τη Sumar, σύμφωνα με τις προβλέψεις της δημοσκόπησης.

Η δημοσκόπηση προσθέτει ότι η Sumar, που αποτελείται από 15 αριστερά κόμματα, προβλέπεται να λάβει το 16,4% των ψήφων, ένα ποσοστό που θα δώσει στην παράταξη 43 με 50 έδρες και θα την κάνει την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ads

Ακόμη και αν το PP και το VOX έπαιρναν το ανώτατο ποσοστό των προβλέψεων, θα εξακολουθούσαν να απέχουν επτά έδρες για να σχηματίσουν απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών.

Δημοσκοπήσεις από το CIS έχουν επανειλημμένα αμφισβητηθεί από σχεδόν όλους τους ειδικούς και τα πολιτικά κόμματα, εκτός από το PSOE, όπως αναφέρει η El País.

Βαρύ πλήγμα για το VOX;

Η δημοσκόπηση προβλέπει επίσης ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα για το VOX, καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει το 10,6% των ψήφων και μόλις 21 με 29 έδρες στο κοινοβούλιο – πολύ μακριά δηλαδή από τις 52 έδρες που κέρδισε το 2019.

Επιπλέον, το PSOE και η Sumar θα έχουν 185 έδρες στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας άνετα το όριο των 176 εδρών.

Όπως αναφέρει το Euractiv, για τη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν 29.201 άτομα και διενεργήθηκε μεταξύ 8 και 27 Ιουνίου, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο μεταξύ του PP και του VOX.

Σε περίπτωση που το PSOE και η Sumar υπολείπονται κατά 18 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, το σοσιαλιστικό κόμμα θα χρειαζόταν την υποστήριξη αρκετών πολιτικών σχηματισμών υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως η Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και η βασκική EH-Bildu και το PNV.

Ωστόσο, όλες οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειχναν πανηγυρική επικράτηση του PP.

Όπως σημειώνει το site, οι πολιτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι με τόσους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους (35,1%) και με 18 ημέρες να απομένουν μέχρι τις γενικές εκλογές, όλα μπορούν να συμβούν.