Την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής της Αριστεράς ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαθ για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη της χρονιάς, χωρίς όμως την στήριξη του Podemos.

Ads

«Σήμερα κάνω ένα βήμα μπροστά. Θέλω να είμαι η πρώτη πρόεδρος κυβέρνησης της χώρας μας, της Ισπανίας», δήλωσε η τρίτη στην ιεραρχία της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, μέλος του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCE), στη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μαδρίτη.

Η 51χρονη δικηγόρος, επικεφαλής στις έρευνες της κοινής γνώμης για τα πολιτικά πρόσωπα που εκτιμούν περισσότεροι οι Ισπανοί, θα ηγηθεί μιας νέας πλατφόρμας που φέρει τον τίτλο «Sumar» («προσθέτω» με την έννοια του «συγκεντρώνω») και συνενώνει μια δεκαριά μικρούς σχηματισμούς που βρίσκονται αριστερά του σοσιαλιστικού κόμματος.

Η υπουργός Εργασίας δεν κατάφερε ωστόσο να εξασφαλίσει μέχρι τώρα την υποστήριξη του Podemos, το οποίο εκπροσωπεί  στο πλαίσιο της κυβέρνησης χωρίς να είναι μέλος του.

Ads

«Μένει ακόμη να συγκεντρώσουμε πολύ κόσμο», παραδέχθηκε η Ντίαθ, λέγοντας πως θέλει να συνεχίσει τον διάλογο προκειμένου να διευρύνει το κίνημά της. «Θα σταθούμε στο ύψος (…) Θα φέρουμε απαντήσεις στη χώρα μας γιατί διψάει για αλλαγή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εταίρος του σοσιαλιστικού κόμματος στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία, το Podemos έθετε ως όρο για τη συμμετοχή του στο Sumar και στη σημερινή συνάντηση μια εκλογική συμφωνία που θα διασφαλίζει τη διεξαγωγή ανοικτών προκριματικών προκειμένου να οριστούν οι υποψήφιοι της πλατφόρμας αυτής για τις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Το Podemos, που φοβάται πως θα υποστεί βαριές απώλειες στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, και άρα ότι θα δει το βάρος του στην πολιτική σκηνή να μειώνεται, ανέμενε ως εκ τούτου να ανανεώσει από τώρα τις θέσεις και την επιρροή του στο πλαίσιο της πλατφόρμας.

Όμως απέναντι στην αποφασιστικότητα της Ντίαθ, το Podemos δεν τα κατάφερε και ως εκ τούτου αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη συνάντηση του Sumar, δίνοντας την εικόνα ενός απομονωμένου κόμματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά μέλη του επέλεξαν ωστόσο ατομικά να συμμετάσχουν στη συνάντηση, δείχνοντας έτσι τις διαιρέσεις που υπάρχουν τόσο στους σχηματισμούς αριστερά του σοσιαλιστικού κόμματος όσο και στο εσωτερικό του Podemos.