Τουρκικό δικαστήριο άρχισε σήμερα να ανακοινώνει τις ετυμηγορίες στη δίκη περίπου 40 στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος.

Ads

Οι πρώτοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων.

Ο δικαστής ανέγνωσε τις ετυμηγορίες για την ενοχή των πρώτων κατηγορουμένων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters o οποίος βρίσκεται στο δικαστήριο της Μούγλα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, κοντά στο πολυτελές θέρετρο όπου ο Ερντογάν και η οικογένειά του διέφυγαν από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών οι οποίοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο του τη νύχτα του πραξικοπήματος.

Η δίκη, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο, είναι στο πλαίσιο της σαρωτικής καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη περυσινή απόπειρα του πραξικοπήματος και είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής σχετική υπόθεση που φθάνει στο στάδιο της ετυμηγορίας.

Ads

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν πραξικοπηματίες με άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.