Την ευθύνη για την αιματηρή πολύνεκρη επίθεση στο gay club στο Ορλάντο της Φλόριντα αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο πηγές του ISIS αναφέρουν: «Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ που προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους». 

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι η ανάληψη ευθύνης δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιωθεί. «Το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε απλά μια ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι υπεύθυνο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί» τόνισε σε δημοσιογράφους. 

Ads

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για τον δράστη και τα κίνητρά του, αν και το περιστατικό θεωρείται «τρομοκρατική ενέργεια». Έτσι χαρακτήρισε την επίθεση εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ σε διάγγελμά του. Νωρίτερα, αξιωματούχοι του FBI είχαν σημειώσει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ένοπλος ίσως έκλινε προς την ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία».

Στο μεταξύ το NBC News, επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που ανέφεραν ότι ο δράστης, ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, λίγο πριν την επίθεση στο gay club, τηλεφώνησε στο «911» (Άμεσος Δράση) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Συνελήφθη και ένοπλος που κατευθυνόταν στο Gay Pride 

Σε μια άλλη εξέλιξη ένας άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αυτόματα τουφέκια, σφαίρες και πιθανόν εκρηκτικές ύλες, και ο οποίος κατά δήλωσή του σκόπευε να μεταβεί στο Gay Pride του Λος Αντζελες, συνελήφθη στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η αστυνομία στη Σάντα Μόνικα έλαβε ένα τηλεφώνημα για έναν άνδρα που κινούνταν ύποπτα. Όταν οι αστυνομικοί ερεύνησαν το αυτοκίνητό του, μέσα σε αυτό βρέθηκε ο οπλισμός.