Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αποκεφάλισε και τον δεύτερο Ιάπωνα όμηρο που κρατούσε, όπως προκύπτει από βίντεο που δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικές σελίδες.

Ads

Το ΙΚ απειλούσε ότι θα σκοτώσει τον Ιάπωνα δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο και τον Ιορδανό πιλότο Μάαζ αλ Κασάσμπεχ που κρατούσε ομήρους, εάν το Αμάν δεν απελευθέρωνε την Ιρακινή τζιχαντίστρια Σατζίντα αλ Ρισάουι που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη συμμετοχή της σε ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων το 2005.

Το βίντεο, όπως μεταδίδει το Reuters, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στον λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο επάνω της.

Τόσο οι αρχές της Ιαπωνία όσο και των ΗΠΑ εξέτασαν το επίμαχο βίντεο προκειμένου να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του, και κατέληξαν ότι «έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Γκεν Νακατάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ads

Συντετριμμένη η μητέρα του Κέντζι Γκότο δήλωσε ότι «δεν έχει λόγια» να περιγράψει τα αισθήματά της για τον θάνατο του γιου της. «Είναι λυπηρό, αλλά ο Κέντζι έφυγε. Δεν μπορώ να βρω λόγια για αυτόν τον θλιβερό θάνατο», είπε η Τζούνκο Ισίντο που μίλησε στη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK. «Σκεφτόμουν ότι ίσως να επέστρεφε… Αλλά ήρθε αυτή η ανακοίνωση… Ευχόμουν να γυρίσει ζωντανός αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ», συνέχισε.

Διεθνής καταδίκη

Την εκτέλεση του δημοσιογράφου καταδίκασαν αμέσως το Τόκιο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Ουάσινγκτον, αλλά και η Ελλάδα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κέντζι Γκότο αλλά και τη λύπη του γιατί οι προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για την απελευθέρωση του ομήρου δεν καρποφόρησαν. «Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για τον χειρισμό της κρίσης αυτής και είναι πολύ λυπηρό που το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός,ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του δε θα ενδώσει στην τρομοκρατία.

Αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να σώσει τον πιλότο της που παραμένει όμηρος του Ισλαμικού Κράτους εμφανίζεται η Ιορδανία που καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την εκτέλεση του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ειδεχθή δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο από την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. «Στεκούμενες δίπλα σε ένα τεράστιο συνασπισμό συμμάχων και εταίρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την αποδυνάμωση και τελικά την εκμηδένιση του ΙΚ» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η αποτρόπαια δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Kenji Goto από τους εκτελεστές του Ισλαμικού κράτους, αποτελεί άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης ενάντια σε αθώους πολίτες. Η Ελλάδα ήταν και είναι σταθερά ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο. «Η απάνθρωπη αυτή ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για την καταπολέμηση της βάρβαρης και αδιέξοδης τρομοκρατικής δράσης του ISIS. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και το λαό της Ιαπωνίας. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη Συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού κράτους, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει με τον ίδιο τρόπο ακόμη ένα Ιάπωνα, τον Χαρούνα Γιουκάουα. Άγνωστη παραμένει η τύχη του τρίτου ομήρου.