Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στο Ιράν, στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. 

Ads

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίθεση στη χώρα για την οποία ο ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη. 

Την ανάληψη ευθύνης που αναρτήθηκε στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Αμάκ, μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE.

image

Ads

Βίντεο για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος

Από τη διπλή επίθεση στο κοινοβούλιο του Ιράν και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί, σκοτώθηκαν συνολικά δώδεκα άνθρωποι.

Τέσσερις δράστες, ντυμένοι γυναίκες, επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου. Ένας εξ αυτών ανατίναξε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Το ιρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε πως το περιστατικό στο ιρανικό κοινοβούλιο έλαβε τέλος και πως και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Η επίθεση στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές, ένας εκ των οποίων ήταν γυναίκα, ενώ το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Η στιγμή της έκρηξης στο μαυσωλείο του Χομεϊνί

Τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη είχε να σημειωθεί από τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979. Τότε πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονταν η οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας με τις επίλεκτες δυνάμεις του, τους Φρουρούς της Επανάστασης να μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτος. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο

 

Ένοπλος μέσα στη Βουλή:

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Ηχητικό: Η στιγμή των πυροβολισμών 

Η στιγμή της έκρηξης στο μαυσωλείο του Χομεϊνί:

Δεύτερο γιλέκο εκρηκτικών βρέθηκε στο σημείο:

Ο νεκρός δράστης: