Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Άχερν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το κόμμα του, το κεντρώο Φιάνα Φέιλ, μετά τη μακρά έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε πει ψέματα για τις καταθέσεις που γίνονταν στο λογαριασμό του.

Ads

Ο Άχερν έγραψε στη βρετανική εφημερίδα Sunday Independent, αμφισβητώντας την τελική έκθεση της έρευνας. Σημείωσε ότι δεν θέλει να γίνει πηγή διχόνοιας μέσα στο κόμμα και υπό τις συνθήκες αυτές αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του.

«Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσω το Φιάνα Φέιλ είναι να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος. Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Η παραίτησή μου δεν συνεπάγεται παραδοχή (των όσων του καταλογίζει η έκθεση) και κανείς δεν πρέπει να την ερμηνεύσει κατ’ αυτόν τον τρόπο», σημειώνει.

Η τελική έκθεση του αποκαλούμενου «δικαστηρίου Μέιχον» δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Εκφράζει αμφιβολίες για την ακρίβεια των δηλώσεων του Άχερν, χωρίς όμως να τον κατηγορεί για διαφθορά. Ο Άχερν είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2008 από την πρωθυπουργία, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό του 165.000 λίρες (περίπου 210.000 ευρώ) από έναν εργολάβο κατασκευών.

Ads