Καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας οξύνεται η διεθνής κοινότητα καλεί τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

Ads

Γαλλία και Κίνα κάλεσαν «όλες τις πλευρές» να ρίξουν τους τόνους, αναφερόμενες τόσο στην απειλή του Κιμ για χτύπημα στο Γκουάμ όσο και την προειδοποίηση Τραμπ για «φωτιά και οργή».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ επανέλαβε την έκκληση του Παρισιού, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για «υπευθυνότητα και αποκλικάμωση» και σημειώσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να διαθέσει όλες τις καλές υπηρεσίες της ώστε να μπορέσουμε να εξεύρουμε μια ειρηνική λύση». 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον προχώρησε σε «επεξήγηση» της δήλωσης του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε γλώσσα που θα καταλάβαινε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν». Στη συνέχεια ο ίδιος ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «η πρώτη διαταγή» του ως πρόεδρος «ήταν να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», με αποτέλεσμα, είπε, το αμερικανικό οπλοστάσιο να είναι «ισχυρότερο από ποτέ». «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ισχύ, αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ στιγμή που δεν θα είμαστε η ισχυρότερη χώρα του κόσμου» έγραψε ο Τραμπ.

Ads

Νωρίτερα η Κίνα απηύθυνε επίσης, έκκληση για ηρεμία και ζήτησε να αποφεύγονται «δηλώσεις και ενέργειες» που μπορεί να αυξήσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

«Η κινεζική πλευρά καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν στην οδό μιας ειρηνικής επίλυσης του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο και να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που μπορεί να εντείνουν τις αντιθέσεις και να επιδεινώσουν την κατάσταση», σημειώνει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.