Ο Keywan Karimi, 30 χρονος βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης, Κουρδικής καταγωγής, του οποίου το έργο επικεντρώνεται στις δυσκολίες της σύγχρονης ζωής και της πολιτικής έκφρασης στο Ιράν καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε έξι χρόνια φυλάκιση και 223 μαστιγώματα για τις ταινίες του.

Ads

Η καταδίκη τoυ Keywan Karimi ακολουθεί παρόμοιες ποινές για άλλους καλλιτέχνες και δημοσιογράφους στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι η μετριοπαθής κυβέρνηση κινείται προς μια μείωση της έντασης με τη Δύση σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει τόσο τα σκοτεινά όρια της έκφρασης στο Ιράν αλλά και τη δύναμη που οι σκληροπυρηνικοί εξακολουθούν να διατηρούν στη χώρα.

«Δεν ξέρω τι συνέβη και πρέπει να πάω στη φυλακή για έξι χρόνια,» είπε ο Karimi στο Associated Press. «Μιλάω για την κυβέρνηση, μιλάω για την κοινωνία, μιλάω για γκράφιτι, μιλάω για τους εργάτες. Δείτε τις ταινίες μου και … στη συνέχεια κρίνετέ με.»

Τόσο ο Karimi όσο και ο δικηγόρος του, Αmir Raeisian λένε ότι το δικαστήριο καταδίκασε το περασμένο Σάββατο τον σκηνοθέτη με την κατηγορία της «προσβολής ιερών» στο Ιράν, του οποίου η εκλεγμένη κυβέρνηση βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η κατηγορία αναφέρεται σε ένα βίντεο κλιπ και μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Karimi με τον τίτλο «Writing on the city», η οποία επικεντρώνεται σε πολιτικά γκράφιτι στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979  μέχρι τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2009.

Ads

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την υπόθεση. Τόσο ο Karimi όσο και ο δικηγόρος του λένε ότι θα ασκήσουν έφεση. Προς το παρόν παραμένει ελεύθερος.

Ο Karimi είναι ίσως πιο γνωστός στους διεθνείς κριτικούς κινηματογράφου για την ασπρόμαυρη μινιμαλιστική ταινία του, του 2013 «Η περιπέτεια ενός παντρεμένου ζευγαριού». Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία, βασισμένη σε μια ιστορία του Ιταλού συγγραφέα, Ιταλό Καλβίνο, η οποία παρακολουθεί τη ρουτίνα ενός συζύγου και τη σύζυγο που εργάζονται σε αντίθετες βάρδιες,  αυτή σ’ένα εργοστάσιο μπουκαλιών και αυτός σε ένα κατάστημα μανεκέν. Στην ταινία δεν μιλά κανείς, ο μόνος θόρυβος είναι το βουητό της πόλης στην οποία ζουν.

Η ταινία παίζεται σε περίπου 40 φεστιβάλ και έχει αποσπάσει βραβεία στην Ισπανία και την Κολομβία.

Η υπόθεση εναντίον του Karimi έρχεται τη στιγμή που οι σκληροπυρηνικοί κατηγορούν τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ότι δεν έχει σταματήσει την εξάπλωση του «παρακμιακού» δυτικού πολιτισμού στο Ιράν.

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί», είπε την Τρίτη. «Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος με αυτή την απόφαση.»

Ο Καρίμι λέει ότι και μια άλλη ταινία του, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Broken border», ίσως να εξόργισε επίσης τις αρχές. Η ταινία επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο της επιδοτούμενης από το Ιράν βενζίνης πάνω από τη χιονισμένη οροσειρά Ζάγκρος που χωρίζει το Ιράν από το Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Στην ταινία διάρκειας 18 λεπτών αρκεί μόνο μια σκηνή ενός διαλόγου σε μια τάξη ενός χωριού για να εξηγήσει γιατί. «Τι είναι τα σύνορα;» ρωτάει ο δάσκαλος. Ένας νεαρός μαθητής απαντά: «Το μέρος, από όπου περνούν λαθραία τα εμπορεύματα.»

Τον Μάιο του 2014 οι αρχές συνέλαβαν μια ομάδα νέων Ιρανών, ανδρών και γυναικών, για ένα βίντεο όπου χορεύουν το τραγούδι του Pharrell Williams «Happy». Ενώ οι συλλήψεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον μουσικό, αυτοί που συμμετέχουν έλαβαν ο καθένας ποινές με αναστολή έξι μηνών στη φυλακή και 91 μαστιγώματα.

* Με πληροφορίες από το Associated Press