«Άρωμα» προβοκάτσιας δίνει το Ιράν στις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και συμπίπτουν με τη νέα περίοδο έντασης με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών της επαρχίας Μπορουζέρντ στο δυτικό Ιράν «ένα ευρωπαίος πολίτης συνελήφθη στην επαρχία να ηγείται των ταραξιών, πρόκειται για άνδρα που έχει εκπαιδευτεί από τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες». Σημειώνεται ωστόσο πως δεν διευκρίνησε την εθνικότητα του συλληφθέντος. 

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που έχει αναζωπυρωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και του μετώπου Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ. «Η όποια αποσταθεροποίηση στο Ιράν είναι πολύ βολίκη για την Ουάσινγκτον», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος στο tvxs.gr σχολιάζοντας τον διεθνή αντίκτυπο των διαδηλώσεων και πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να δείξει στην κοινή γνώμη πως είχε δίκιο για την εχθρική στάση που είχε υιοθετήσει απέναντι στο ιρανικό κράτος. Οτιδήποτε λοιπόν αποδυναμώνει το σιιτικό Ιράν, ενισχύει το σουνιτικό στρατόπεδο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τις ΗΠΑ».

Ads

Ενδεικτική ήταν και η τελευταία αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ μέσω του αγαπημένου του Twitter. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίστασσε να δηλώσει πως θα παρέμβει στα εσωτερικά του Ιράν ώστε να υποστηρίξει τους διαδηλωτές «την κατάλληλη στιγμή». «Τεράστιος σεβασμός για τους Ιρανούς την ώρα που προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. Θα δείτε μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάλληλη στιγμή!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των «Φρουρών της Επανάστασης», ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, δήλωσε σήμερα πως βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας». «Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας» συμπλήρωσε.

«Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης (…) έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης», ανέφερε και συνέχισε: Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους».

Ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν». «Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν» σημείωσε ο Ιρανός αξιωματικός.

Επίδειξη Ισχύος…

image

Σημειώνεται πως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρμαχοι της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν τις «ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο στο Ισφαχάν και το Μασάντ υπέρ της κυβέρνησης και κατά των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών.