Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί προηγείται με ποσοστό σχεδόν 56% του συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα.

Ads

«Σε σύνολο 25,9 εκατομμυρίων καταμετρημένων ψηφοδελτίων, ο πραγματιστής Ροχανί λαμβάνει 14,619 εκατομμύρια ψήφους και ο σκληροπυρηνικός συντηρητικός αντίπαλός του Ραϊσί 10,125 εκατομμύρια ψήφους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αλί Ασγάρ Αχμαντί σε παρέμβασή του στο δίκτυο Irib. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν «περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ψηφίσαντες» σε σύνολο 56,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα μερικά αυτά αποτελέσματα, ο Ροχανί έλαβε σχεδόν το 56% των ψήφων και ο Ραϊσί το 39%.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώνει σταδιακά τα αποτελέσματα που φθάνουν από διαφορετικές επαρχίες πριν από αυτές των μεγάλων πόλεων, μεταξύ τους η Τεχεράνη.

Ads

Αν επιβεβαιωθεί μια μεγάλη νίκη από τον α΄ γύρο για τον Ροχανί, ο μετριοπαθής ιερωμένος θα μπορεί να συνεχίσει και να διευρύνει την πολιτική του ανοίγματος της χώρας στον κόσμο, που άρχισε με την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.

Σε μια πρώτη αντίδραση και πριν από την ανακοίνωση των επιμέρους αποτελεσμάτων, στελέχη των συντηρητικών αναγνώρισαν τη νίκη του Ροχανί.

«Οι πρώτες καταμετρήσεις δείχνουν ότι ο Ροχανί είναι ο νικητής (…) και πρέπει να τον συγχαρούμε», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ο Αλιρεζά Ζακανί, πρώην συντηρητικός βουλευτής που μετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της επανεκλογής του Χασάν Ροχανί.