Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, την οποία κι επέκρινε για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να διαδώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά του, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή πέρυσι.

Ads

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πρακτικά, απτά μέτρα από τους Ευρωπαίους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν. Η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει κανένα θέμα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε πέρισυ από τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν ή ο ρόλος του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι χώρες της ΕΕ που την έχουν υπογράψει –η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία—προσπαθούν από την πλευρά τους να διασώσουν τη συμφωνία, όμως συμμερίζονται κάποιες από τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετέβη χθες στο Ιράν για συνομιλίες και δήλωσε για το θέμα: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα που υποσχεθήκαμε στο Ιράν και τα οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τους Αμερικανούς.Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα στη διατήρηση αυτής της συμφωνίας και άρα στον διάλογο με την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Τεχεράνη».

Ads