Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία πως βομβάρδισε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του σουνίτικου συνασπισμού που ηγείται η Σαουδική Αραβία κατά των σιιτών ανταρτών Χούδι.

Ads

Σύμφωνα με την Τεχεράνη από την επίθεση τραυματίστηκαν μέλη του προσωπικού ασφάλειας της πρεσβείας. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε από την πλευρά της πως έχει ζητήσει από όλες τις χώρες τις συντεταγμένες των διπλωματικών αποστολών τους και πως οι κατηγορίες που έγιναν στη βάση πληροφοριών από τους Χούτι “δεν έχουν καμία αξιοπιστία”. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε, θα ερευνήσει την καταγγελία.

Η Σαναά ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούδι, που είναι φιλικά προσκείμενοι στο Ιράν και έχουν ανατρέψει το σουνιτικό καθεστώς της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015.

Εδώ και μήνες, η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός σουνίτικου συνασπισμού που εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των Χούδι, με σκοπό να επανεγκαταστήσει την σουνιτική και φιλοδυτική κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Ads

Ιράν και Σαουδική Αραβία, που βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Αλ Νιμρ, αποτελούν τους δύο πόλους του ισλαμικού κόσμου. Το Ιράν αποτελεί τη «Μέκκα» του σιιτικού Ισλάμ και όλες οι σιιτικές μειονότητες στον κόσμο το έχουν ως σημείο αναφοράς. Το ίδιο ισχύει για τη Σαουδική Αραβία και το σαφώς πλειοψηφικό στον παγκόσμιο μουσουλμανικό πληθυσμό σουνιτικό Ισλάμ. 

Σημειώνεται πως το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως απαγορεύει όλες τις εισαγωγές προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί.