Άγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί και μάλιστα για δεύτερη φορά, όπως καταγγέλλει η οικογένεια της νεαρής γυναίκας που δολοφονήθηκε από τις ιρανικές αρχές κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022, ξεσηκώνοντας «κύμα» αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Ads

Φωτογραφίες που μοιράστηκε η οικογένειά της, έδειχναν πως το προστατευτικό τζάμι που κάλυπτε την ταφόπλακα και το πορτρέτο της Mahsa στο νεκροταφείο του Αϊτσί στην πόλη Σακκέζ, ήταν σπασμένο.

Ο αδερφός της ενημέρωσε μέσω Instagram πως πρόκειται για την δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που προκαλούνται ζημιές. «Ακόμα και το γυαλί της ταφόπλακάς σου τους ενοχλεί», έγραψε, ενώ υποσχέθηκε πως «δεν έχει σημασία πόσες φορές θα το σπάσουν, εμείς θα το φτιάξουμε. Ας δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Saleh Nirbakht, δήλωσε σε ηχητικό μήνυμα ότι ο τάφος βανδαλίστηκε την Κυριακή από άτομα «γνωστά για τέτοιες κακόγουστες ενέργειες στο παρελθόν». Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, είπε πως ο πατέρας της δολοφονημένης Μαχσά του αποκάλυψε ότι οι αρχές εμπόδισαν την οικογένεια να τοποθετήσει προστατευτικό στέγαστρο πάνω από τον τάφο της.

Η Μαχσά Αμινί πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην πρωτεύουσα του Ιράν, επειδή φέρεται να παραβίασε τους αυστηρούς κανόνες που υποχρεώνουν τις γυναίκες να φοράνε μαντίλα ή χιτζάμμπ, καλύπτοντας τα μαλλιά τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η 22χρονη με καταγωγή από το Κουρδιστάν, ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν παραδεχτεί τίποτα για την κακοποίησή της, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια καρδιακή προσβολή».

Σημειώνεται ότι μετά τον θάνατο της Αμινί, ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός γυναικών στο Ιράν αρνείται να φορέσει μαντίλα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να καταστέλλουν βίαια τις διαδηλώσεις που ξεσπούν.

Μολονότι κινδυνεύουν να συλληφθούν επειδή αψηφούν τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα, γυναίκες εξακολουθούν να εμφανίζονται ευρέως χωρίς μαντίλα σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καταστήματα και δρόμους στη χώρα ενώ βίντεο με γυναίκες που κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ, αντιστεκόμενες στην αστυνομία ηθών, έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.