Τη «νίκη της αντίστασης» των Παλαιστινίων που «γονάτισαν το σιωνιστικό καθεστώς» χαιρέτισε το Ιράν σήμερα, μία ημέρα μετά τη σύναψη εκεχειρίας που προβλέπει χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία επιτεύχθηκε ύστερα από 50 ημέρες πολέμου, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 2.140 ανθρώπων και τον τραυματισμό 11.000 κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και 70 ανθρώπων στο Ισραήλ.

Ads

«Ο ηρωϊκός παλαιστινιακός λαός έγραψε ένα νέο έπος με τη νίκη της αντίστασης που γονάτισε το σιωνιστικό καθεστώς. Αυτή η νίκη ετοιμάζει την τελική απελευθέρωση όλων των κατεχομένων εδαφών, κυρίως της Ιερουσαλήμ από τα χέρια των κατακτητών σιωνιστών. Συγχαίρουμε τον παλαιστινιακό λαό και τους ηγέτες της αντίστασης», ανέφερε η Τεχεράνη. 

Σημειώνεται ότι το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να «επιταχύνει τον εξοπλισμό» των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης σε αντίποινα για την αποστολή ισραηλινού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της.

«Ισραήλ και Παλαιστίνη αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης», ανέφερε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για ένα μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός».

Ads

Μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.

Την εκεχειρία χαιρέτισε και ο ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα, Μπαν κι Μουν να προειδοποιεί για την ευθύνη διατήρησής της. «Ένα καλύτερο μέλλον για τη Γάζα και για το Ισραήλ εξαρτάται από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να ανταποκριθούν σε αυτήν την ευθύνη» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του επικεφαλής του ΟΗΕ. «Μετά από 50 ημέρες βαθύτατου ανθρώπινου πόνου και φυσικής καταστροφής, τυχόν παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός θα ήταν εντελώς ανεύθυνες», προσθέτει η δήλωση.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε μάλιστα ότι κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης θα αποτελέσει απλώς το σημείο εκκίνησης για τον επόμενο κύκλο της βίας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας και την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών του Ισραήλ για την ασφάλειά του.

Από πλευράς Ελλάδος, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει την ελπίδα ότι η εκεχειρία αυτή θα είναι διαρκής και θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ταχεία ανοικοδόμηση της Γάζας, τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της για την περίθαλψη τραυματιών, ιδίως παιδιών, και για την συμβολή της, με κάθε δυνατό τρόπο, στην ανοικοδόμηση της Γάζας, σε συνέχεια και της πρόσφατης εξαγγελίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 500 χιλ. ευρώ μέσω της UNRWA για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης».