Ads

Κυβερνητικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή κυρίως Κούρδων μαχητώ «Πεσμεργκά» αλλά και εθελοντών, κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία από τους τζιχαντιστές της πόλης Αμερλί, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ. Περιπου 12.000 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη για περισσότερο από δύο μήνες και τα αποθέματα τροφίμων και νερού είχαν αρχίσει να εξαντλούνται.

«Οι δυνάμεις μας εισήλθαν στην Αμερλί και έσπασαν την πολιορκία», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την είδηση επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι της πόλης. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στην πόλη. Σίγουρα οι κάτοικοι θα νιώθουν ανακουφισμένοι», δήλωσε ο δήμαρχος της Αμερλί στο Reuters.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι μάχες συνεχίζονται στα νότια και στα βόρεια της πόλης καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να διώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή. Πληροφορίες, που μεταδίδει με επιφύλαξη το Al Jazeera, αναφέρουν πως στις μάχες συμμετείχαν και ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν το Σάββατο και οι ΗΠΑ. Ανθρωπιστική βοήθεια δόθηκε σε εγκλωβισμένους άμαχους από αεροπλάνα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας αλλά και της Αυστραλίας.

Ads

«Μπορώ να δω τα κυβερνητικά άρματα μάχης να περιπολούν στους δρόμους στην Αμερλί. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποχώρησαν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσαν να μας σφάξουν», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο Reuters. Ένοπλες ομάδες κατοίκων κατάφεραν να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών στην πόλη μέχρι που έφτασε ο κυβερνητικός στρατός και έσπασε την πολιορκία.